Slovenec v povprečju prispeva 10 ton CO2  na leto. Znanstveniki ocenjujejo, da je emisija na prebivalca Slovenije, ki bi bila pogoj za stabilno ravnovesje podnebja okrog 2 t/leto. Kar pomeni, da smo v povprečju 4-kratni grešniki!

Izračunajte svoj ogljični odtis: uporabite RAČUNALO na naši spletni strani.

Zmanjšajte porabo energije in s tem izpuste CO2 (vsaj za 10 %). Ob rastočih cenah energentov boste s takšnim ravnanjem tudi prihranili precej denarja.

Elektrika

Kako zmanjšati porabo električne energije?

Zmanjšajte porabo energije in s tem CO2 (vsaj za 10 %). Ob rastočih cenah energentov boste s takšnim ravnanjem tudi prihranili precej denarja.

 •  izberite varčne žarnice: standardne žarnica porabijo 90 % električne energije za segrevanje, nove »spiralne« žarnice pa so 75 % bolj učinkovite. Primerjajte njeno svetlost (merjena v luksih) z najnižjo porabo energije (merjeno v vatih). (www.soslightbulbs.com)
 • popolnoma izključite elektronske naprave, kadar jih ne uporabljate (TV sprejemnike, audio stereo naprave. Ne pustite jih v stanju pripravljenosti (stand by), ko še gori katera od lučk. Naprava v stanju pripravljenosti še vedno porablja 30 % energije glede na stanje delovanja. Tudi mit, da morajo računalniki ostati prižgani čez noč, ne drži. Ugašajte tudi računalniški monitor.
 • zmanjšajte uporabo sušilca perila, če le imate dovolj prostora za sušenje, tudi pozimi
 • perite na nižji temepraturi: tako za oblačila kot za okolje ve bolje ( belo na 60°C, temno na 30-40°C,)
 • izberite električne naprave z oznako A (pralne, pomivalne stroje idr.), kar označuje manjšo porabo energije. Znano je tudi, da LCD monitorji porabijo 70 % manj energije kot običajni (o tem razmislite, ko kupujete nov monitor).

Ogrevanje in prenova doma

Zmanjšajte porabo energije in s tem izpuste CO2 (vsaj za 10 %). Ob rastočih cenah energentov boste s takšnim ravnanjem tudi prihranili precej denarja.

Ogrevanje stanovanja:

 • termostat za ogrevanje nastavite na nižjo temperaturo, ko vas dalj časa ni doma (ko ste v šoli ali v službi) in ponoči. Preizkusite, katera temperatura vaši družini najbolj ustreza – nočna tudi pod 17°C, nekateri priporočajo tudi 15°C (dnevna okoli 21°C). Če na znižate temperaturo iz 22°C na 20°C, prihranite 12 % energije. V ogrevanem stanovanju vsaka stopinja nad 20°C pomeni do 6 % večjo porabo energije, torej posledično tudi višji strošek.

  ne zastiranje ogrevalnih teles: to poveča porabo energije tudi do 10 odstotkov, zapravlja energijo, zato priporočamo, da zavese segajo le do nivoja ogreval.

Ogrevanje vode:

 • temperaturo na termostatu bojlerja nastavite na nižjo vrednost (seveda v primeru, če jo lahko sami prilagajate). Za segrevanje vode porabimo 20 % energije celotnega gospodinjstva – vodni grelec vzdržuje temperaturo vode tudi, če vode ne uporabljamo. Ob zamenjavi bojlerja, izberite bolj učinkovitega.

Prenovi stanovanja ali hiše

 • razmislite o oknih z dobrimi izolacijskimi lastnostmi –  nižja vrednost U-koeficienta (opisuje toplotno moč, ki prehaja skozi okensko površino, kot posledica temperaturne razlike okolice in bivalnega prostora – W/m2K) pomeni boljšo toplotno izolacijo.
 • izolirajte stene, če vaša hiša še ni toplotno izolirana (če se pozimi pod napušči naredijo ledene sveče, je to znak slabo izolirane strehe). Kot izolacijo lahko uporabite celulozno toplotna izolacija, narejeno iz zmletega časopisnega papirja celulozna, ki je primer obnovljivega vira. Če je hiša primerno izolirano, lahko prihranite okoli 30 %. Zaradi toplotne izolacije podstrešja tudi ni potrebna investicija v hladilni sistem.

Ekosklad tudi nudi ugodne kredite namenjene okoljskom naložbam občanov.

Mobilnost - vožnja

Kako prihraniti gorivo?

Zmanjšajte porabo energije in s tem CO2 (vsaj za 10 %). Ob rastočih cenah energentov boste s takšnim ravnanjem tudi prihranili precej denarja.

Kupim varčni avto:

Varčno vozim in takoj prihranim:
V skandinavski državah in na Nizozemskem obstajajo programi Eko vožnje, kjer se vozniki naučijo voziti z manjšo porabo goriva oziroma brez nepotrebne dodatne porabe. Torej lahko z dodatnim znanjem prihranite 12-15 % in istočasno prispevate manj TGP. V Ajdovščini je bil izveden trening varčne vožnje v sodelovanju z nizozemsko izobraževalno organizacijo VTL. Tudi v Sloveniji nekatere avtošole ponujajo trening varčne vožnje, kot na primer Akademija varne vožnje, ki tak tečaj ponuja za 30 evrov.

10 namigov za učinkovito vožnjo (Tudi način vožnje vpliva na porabo goriva in s tem na vpliv na okolje. Pa še prihranite lahko!

 • Avto uporabljajte čim manjkrat.
 • Vozite v pravi prestavi: če vozite v prenizki prestavi, zapravljate gorivo.
 • Vozite s čimbolj konstantno hitrostjo (s kombinacija hitrega pospeševanja in zaviranja je poraba goriva večja).
 • Zmanjšajte čas delovanja motorja, ko avto stoji na mestu: večina avtomobilov ne potrebuje ogrevanja pred vožnjo. Ugasnite motor, če stojite dlje kot gori rdeča lučjo na semaforju.
 • Ne vozite prehitro: poraba goriva je najbolj optimalna pri 90 km/h. Če povečate hitrost na 110 km/h se poraba poveča za 25 %.
 • Zmanjšajte upor zraka: dodatki na zunanji strani avtomobila (podaljšek strehe, prtljažnik, “spoljerji”, pa tudi odprto okno) povzročajo dodaten upor in s tem povečano porabo goriva – pri večjih hitrostih tudi do 20 %.
 • Redno pregledujte zračni tlak v pnevmatikah: napolnite jih do vrednosti, ki jo priporoča proizvajalec. Pripomogli boste k zmanjšani porabi goriva in daljši življenjski dobi pnevmatik.
 • Preudarno uporabljajte klimatsko napravo, ki lahko porabi tudi okli 10 % več goriva. Vendar pa pri 80 km/h raje vključite klimo, saj odprto okno poveča zračni upor.
 • Razbremenite avtomobil težkih bremen, če jih ne uporabljate.
 • Redno vzdržujte svoje vozilo in uporabljajte gorivo, ki je za vozilo predpisano.

Sicer pa:

– na kratke razdalje se vozite s kolesom ali pojdite peš
– uporabljajte javni prevoz (glede na prevožene km ima avtomobil 4 krat večjo emisijo CO2 kot avtobus, v primeru, da je bus poln)
– izognite se letalskim potovanjem, če lahko potujete z vlakom.

Ločevanje odpadkov

Zmanjšajte porabo energije in s tem izpuste CO2 (vsaj za 10 %). Ob rastočih cenah energentov boste s takšnim ravnanjem tudi prihranili precej denarja.

 • papir: proizvodnja papirja je četrta energetsko najbolj potratna industrija; prizanašamo tudi gozdu. Pisarniški papir uporabite na obeh straneh. Papirnate brisače zamenjajte s krpami iz blaga. Na poštni nabiralnik nalepite nalepko, ki prepoveduje vnos nepotrebnega reklamnega materiala.
 • zbiranje bioloških odpadkov: Biološki odpadki zavzemajo več kot 30 odstotkov gospodinjskih odpadkov. Če jih bomo zbirali ločeno, bomo prispevali k zmanjšanju na deponije odloženega materiala in s tem manjšim emisijam TGP.
 • odpadna embalaža: zavržena embalaža predstavlja tretjino vseh odpadkov, ki na deponijah povzroča emisije tudi drugih onesnaževal (dioksini). Poiščite embalažo, ki se jo da ponovno napolnit. Tudi stekleničko za vodo večkrat napolnite. Tako prispevate k zmanjševanju števila plastenk in transporta uvožene vode.

Druge navade

Katere navade naj spremenim?

 • Kupujte lokalno pridelano (sezonsko) hrano! (pridelano največ 150 km od mesta bivanja). Ocenjujejo, da prepotujejo živila za osnoven obrok severno Američanov do 2.400 km preden pridejo do njihovih miz.
 • Jejte manj mesa! živalske farme so velike onesnaževalke s TGP: živinoreja je ena glavnih onesnaževalk z metanom in dušikovim oksidom. Za primerjav še: enaka površina kmetijske zemlje lahko prehranjuje enega mesojedca ali deset vegetarijancev.
 • Kupujte stvari, ki trajajo dlje! Česar ne rabite več poklonite nekomu, ki jo potrebuje. Ko se stvar pokvari, jo raje popravite, kot pa zavrzite. Na ta način se prihrani energija, surovine, pa se manj je obremenjevanja okolja z odpadki.
 • Kupujete njihove izdelke proizvajalcev in trgovcev, ki delajo v smeri zmanjševanja emisij TGP in drugih onesnaževal in jih na ta način podpirajte.
 • Komunicirajte od doma – v primeru, da imate možnost hitrih internetnih povezav, boste lahko prihranili precej goriva in časa.

Podpora organizacijam

Podpiram organizacije, ki delujejo na področju trajnostnega razvoja!

Podprite katero od organizacij, ki deluje na področju podnebnih in energetske učinkovitosti ter trajnostnega razvoja, vpliva na politike ter je aktivna pri osveščanju javnosti v Sloveniji. Umanotero lahko podprete tudi z donacijo.

Začnite že danes!

Letak z 10 priporočili za zmanjševanje osebnih emisij CO2:
–  Kaj lahko storim prva stran
–  Kaj lahko storim druga stran