Logo Umanotera 20 let-sloLeta 2015 je minilo 20 let delovanja Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj in njenega prvega projekta, Agende 21 za Slovenijo. Dokument je nastal spomladi leta 1995, ker smo želeli oblikovati pozitivno vizijo razvoja v obdobju tranzicije, ko se naša država ni približevala modelu trajnosti, temveč se je začela od njega oddaljevati. Namesto klasičnega okoljevarstva smo se usmerili v napredno, sistemsko paradigmo trajnostnega razvoja, ki jo je leta 1992 uveljavila svetovna konferenca v Riu de Janeiru.

Do danes se je marsikaj spremenilo, a Umanotera – o(b)staja. Je edina slovenska organizacija, ki teme trajnostnega razvoja sistematično, povezovalno in kontinuirano spodbuja že dvajset let. Hkrati pa je tudi vizija trajnostnega razvoja še vedno sodobna in aktualna, saj ponuja rešitve, ki dolgoročno povezujejo družbeni in gospodarski razvoj ob spoštovanju nosilne sposobnosti okolja.

V Evropskem tednu trajnostnega razvoja 2015 smo izdali zbornik z naslovom Ideje za ravnovesje, 20 let Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj. V publikaciji smo zapisali svojo zgodbo ter zbrali najpomembnejše napredne vsebinske koncepte, ki smo jih promovirali od ustanovitve, intervju o razvoju organizacije in aktualnih vsebinah trajnostnega razvoja s predsednikom uprave Jernejem Stritihom ter kronologijo projektov in publikacij.

Vabljeni tudi na sprehod po virtualnem pregledu naših 20-ih let.

Vsekakor pa ste vedno toplo vabljeni, da se nam pridružite – kot prostovoljec, donator ali partner. Veseli bomo vsakršne spodbude, s katero bomo ustvarjali skupno trajnostno prihodnost.

 

Zmenek s Slovenijo-Okvirni program