Kar nam je predstavljeno na vizualen način, nas zaznamuje precej močneje, kot če o tematiki zgolj preberemo ali poslušamo, zato smo v Umanoteri za seznanjanje s posledicami podnebnih sprememb v Sloveniji pripravili razstavo »Na vroči strani Alp«, ki vam je lahko v pomoč pri podajanju učne snovi, služi pa lahko tudi kot navdih za spremembe v vsakdanu. Razstava na vizualen način prikaže možne posledice podnebnih sprememb v Sloveniji, a nam hkrati sporoča, da podnebno krizo še vedno lahko ublažimo in se taki prihodnosti izognemo.

Na voljo za ogled (in uporabo) je v različnih oblikah:

  1. Powerpoint predstavitev z dodanimi komentarji za lažje razumevanje tematike je na voljo na tej povezavi.
  2. Virtualna postavitev razstave je na voljo na tej povezavi: Na vroči strani Alp
  3. Več informacij o vsebinah z razstave pa lahko najdete na tej povezavi, kjer lahko med drugim prisluhnete zvočnemu vodniku po razstavi ter preberete dodatne informacije, ki bodo še poglobile vaše znanje o posledicah podnebnih sprememb v Sloveniji.

Pripravili smo štiri kratke filme promocije slovenskih dobrih praks zniževanja izpustov toplogrednih plinov, ki jih lahko prav tako uporabite pri vašem delu na temo podnebnih sprememb. Izbrane predstavljene dobre prakse prihajajo s področij trajnostne mobilnosti, trajnostne proizvodnje, energetske učinkovitosti v industriji in trajnostne oskrbe s hrano, ter dokazujejo, da so spremembe na poti v podnebno nevtralno družbo možne in praktično izvedljive.

Videi so za ogled na voljo na Youtube ter na spletni strani Umanotere:

Ker globalnega segrevanja ni mogoče zadržati pod 1,5 °C brez sprememb v načinu proizvodnje in potrošnje hrane, smo pripravili publikacijo Podnebni meni – vodnik po tem, kako in zakaj se prehranjevati na podnebju prijaznejši način. Najdete ga na povezavi tukaj.

V pomoč pri podajanju učne snovi pa so vam lahko tudi ostala Umanoterina digitalna gradiva in orodja s področja podnebnih sprememb: