O projektu

Umanotera je ena izmed partnerskih organizacij pri projektu Otok X, v okviru katerega povezujemo vprašanja posledic podnebnih sprememb, migracij in življenjskih slogov posameznikov, eden izmed glavnih ciljev pa je spodbujanje aktivacije mladih.

Mladi so družbena skupina, katere glas se premalo (ali sploh ne) upošteva ob sprejemanju odločitev, ki se tičejo predvsem njihovega preživetja v prihodnosti. Ko gre za okoljske spremembe, pa mladi po vsem svetu s protesti jasno izražajo, da si želijo in potrebujejo ukrepe.

Mladi bodo motivirani, da postanejo aktivni globalni državljani_ke in ambasadorji_ke prihodnosti ter da pridobljene kompetence in znanja prenesejo na svoje vrstnike_ce in v družinski krog. Prek predstav, delavnic in kreativne kampanje bodo spoznavali t.i. »artivizem«, uporabo novih tehnologij in umetniških praks v namene ozaveščanja ter globalno učenje in aktivno globalno državljanstvo. Okrepili bodo zavedanje, da morajo biti del enotnega – in zato močnejšega – sporočila odločevalcem o potrebnih ukrepih za varno podnebno prihodnost.

Aktualno

  • Glasovi ambasadorjev in ambasadork prihodnosti

“Imate moč, ukrepajte, da planet ne bo potopljen, 
požgan, mrtev, preden dočakam svoj 30. rojstni dan!”
mlada Ambasadorka prihodnosti

Enotno in močno sporočilo odločevalcem_kam o potrebnih ukrepih za varno podnebno prihodnost, ki smo ga pripravili v sodelovanju z mladimi, jasno kaže, da …

  • so glas razuma,
  • so glas prihodnosti ter njeni varuhi in varuhinje.

Skrajni čas je že, da jim prisluhnemo in jih upoštevamo!

Njihovim glasovom lahko prisluhnete na naslednjih povezavah:

V okviru projekta Otok X je bila razvita izkustvena gledališka igra Planet X, s katero smo mladim poskušali prikazati povezavo med podnebno krizo in migracijami. Tekom interaktivne gledališke predstave mladi na izkustveni način spoznavajo različne scenarije o stanju sveta in prihodnosti, ki jo »pišejo« sami v predstavi. V okviru projekta je bila igra izvedena kar 15-krat na različnih osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji (več na povezavi tukaj) ter 2-krat v Budimpešti.

Vtise s predstave Planet X si lahko ogledate tudi v videu:

Izobraževalci, vključeni v projekt, so spoznali inovativne učne metodologije za globalna vprašanja, kot so izobraževalne delavnice in interaktivna gledališka igra, kampanja osveščanja, osebne zgodbe, ki stimulirajo glavo, srce in roke – tj. vedeti, čutiti in delovati. Medsektorska narava ciljev trajnostnega razvoja predstavlja izziv za pedagoge in pedagoginje, saj zahteva obravnavanje tradicionalno ločenih vprašanj na medsebojno povezan in medpredmetni način, s čimer se preoblikuje njihov način pristopa h globalnemu učenju. Pridobili pa so tudi dobro zasnovana in prilagojena pedagoška orodja na teme projekta Otok X. 16. maja 2023 je bila v dijaškem domu Tabor pripravljena še posebna izvedba igre v okviru usposabljanja izobraževalcev in izobraževalk (več na povezavi tukaj).

  • Partnersko gostovanje na Madžarskem

Maja 2023 je potekalo srečanje partnerjev konzorcija v Budimpešti; partnerji projekta pa so s predstavo Otok X gostovali na dveh srednjih šolah v Budimpešti. Več na povezavi.

Trajanje projekta: 2022-2023 (18 mesecev)

Projektni konzorcij: Društvo Matafir (Slovenija), Društvo Humanitas – Center za globalno učenje in sodelovanje (Slovenija), Umanotera (Slovenija) in Anthropolis (Madžarska)

Kontakt: Gaja Brecelj, gaja@umanotera.org

Vir financiranja: Erasmus+ (Evropska Komisija)