Pomagajte nam zaustaviti podnebju nevarno Pogodbo o energetski listini!

Za uspešno ublažitev podnebne krize morajo fosilna goriva ostati v tleh. Toda velike korporacije lahko države, ki se odločijo opustiti premog, ustaviti proizvodnjo plina ali pa prenehati z gradnjo naftovodov, na zasebnih sodiščih TOŽIJO ZA MILIJARDNE ODŠKODNINE.

Zakaj? Ker jim to dovoljuje Pogodba o energetski listini (ECT).

Zato je sedaj na strani evropskih vlad in Evropske Komisije, da izstopijo iz podnebju nevarne ECT in preprečijo njeno širitev v še več držav. Zato podpišite peticijo in nam pomagajte razširiti to sporočilo!

To peticijo poleg Umanotere podpira široka koalicija civilnih organizacij iz vse Evrope, med drugim Avaaz, Campact, Climate Action Network (CAN) Europe, Corporate Europe Observatory, Transnational Institute, WeMove in številne druge. Skupaj s sopodpisniki vladam in parlamentom članic EU ter institucijam EU sporočamo:

Izstopite iz Pogodbe o energetski listini in zaustavite njeno širitev v ostale države. Pogodba omogoča premogovnim, naftnim in plinskim korporacijam oviranje prehoda v čistejši energetski sistem. Zato že danes razorožite fosilno industrijo in ji onemogočite nadaljnje zaviranje nujnega podnebnega ukrepanja.

 

Skrajni čas za izstop iz ECT [fracking v Petišovcih]

V Umanoteri smo v sodelovanju z organizacijo Corporate Europe Observatory pripravili video o spornem hidravličnem lomljenju, t. i. frackingu v Petišovcih. Video povzema dogajanja od pričetka izvajanja dotičnega projekta do odpora lokalnih prebivalcev in odločitve države, da je za projekt potrebno opraviti presojo vplivov na okolje. Toda britanska naftna in plinska družba Ascent Resources se je raje kot za okolju odgovorno poslovanje odločila, da bo Slovenijo zaradi odločitve, da je potrebno preveriti vplive frackinga na okolje, tožila na podlagi Pogodbe o energetski listini ali ECT. Ascent Resources je tako od Slovenije neuradno zahteval kar 120 milijonov EUR odškodnine.

 

Pogosta vprašanja in odgovori o ECT

V pomoč pri razumevanju tega uničujočega dokumenta vam je lahko kratek video, v katerem sodelavec Umanotere Andrej Gnezda naslovi najpogostejša vprašanja in odgovore glede ECT.

Več o ECT lahko izveste tudi v zbirki pogostih vprašanj in odgovorov na povezavi tukaj, kjer si preberite odgovore na naslednja vprašanja:

  • Kaj je Pogodba o energetski listini (Energy Charter Treaty – ECT)?
  • Kako ECT spodkopava prehod na čistejši energetski sistem?
  • Katere države so na udaru?
  • Kaj pa širitev na preostale države?
  • Kako lahko države izstopijo iz ECT?
  • Kakšna je vloga EU?
  • Kako lahko pripomorete sami?

Za vse, ki vas zanima še več, pa smo pripravili tudi kratek seznam povezav za bolj poglobljeno razumevanje problematike.

 

Razbijanje mitov glede Pogodbe o energetski listini

Medtem ko je prisotna vse večja zaskrbljenost, da ECT spodkopava nujno potrebne podnebne ukrepe, korporativni dobičkarji, sekretariat ECT in drugi širijo laži o tem, kako pogodba privlači čiste naložbe in kako bodo z »modernizacijo« odpravili njene napake. V pomoč pri naslavljanju mitov smo pripravili kratek “mitbuster”, v katerem je razrešenih 7 najpogosteje slišanih mitov glede pogodbe ECT. Razbijanje mitov glede Pogodbe o energetski listini je na voljo tukaj.

 

 

Kontakt: Andrej Gnezda, vodja projektov, andrej@umanotera.org