Umanotera od aprila 2014 v Okoljskem centru organizira redna eko podjetniška jutra, kjer s predstavitvijo aktualnih tem in realnih primerov naslavljamo varstvo okolja in hkrati spodbujamo podjetništvo. Na dogodek vsakokrat povabimo strokovnjake s posameznega področja, da jih osvetlijo s teorijo in prakso, drugi del pa je namenjen predvsem druženju, mreženju, pridobivanju informacij med udeleženci. S projektom želimo ustvarimo močno blagovno znamko, ki bo pozitivno prispevala na dogajanje v slovenskem ekološkem podjetništvu.

Namen projekta je mreženje s ciljem krepitve (pridobivanje specifičnih znanj za zeleno podjetništvo) na eni strani tistih, ki svoje ideje že izvajajo, na drugi strani pa onih, ki jih šele razvijajo. S tem se vzpostavi celotna veriga od proizvodnje, predelave, pa vse do končnih kupcev. Hkrati z zajtrki oz. s komuniciranjem dobrih praks utrjujemo sektorja zelenega podjetništva v družbi.

Na prvem jutru 22. aprila 2014 smo se posvetili pravični banki in virom financiranja. Gostili smo podjetnico Fanči Perdih iz podjetja Amarant. Perdihova je pritegnila proizvajalce ekološke hrane, ponudnike raznih zelenih malic in kosil, predstavnike šol/vrtcev. Fotografije z dogodka so na tej spletni povezavi.

Na drugem jutru 3. julija 2014 smo odstirali trženje in oglaševanje okoljskih storitev in izdelkov, gostje pa so bili strokovnjakinja za trženje in vodja pravične trgovine 3MUHE Živa Lopatič ter Katarina in Matic Anzeljc, ki izdelujeta naravno kozmetiko. Fotografije z dogodka so na tej spletni povezavi.

Na tretjem jutru 11. septembra 2014 smo v okviru Eko praznika obravnavali temo mladi prevzemajo ekološke kmetije. Gostili smo Vanesa Husića (Društvo biodinamikov Notranjske) in Dušana Badovinca (Zlati ghee). Fotografije z dogodka so na tej spletni povezavi.

Na četrtem jutru 16. oktobra 2014 smo obravnavali temo trajnostna mobilnost, ki je bila vezana na septembrski teden in mesec mobilnosti. Gostili smo strokovnjakinjo za prometno varnost in kolesarje Polono Andrejčič Mušič, Iztoka Mohoriča, proizvajalca lesenih koles Woodster, in Jasmino S. Šupuk, vodjo projekta Karocikel. Fotografije z dogodka so na tej spletni povezavi.

Na petem jutru 27. novembra 2014 smo obravnavali temo etičnih in odgovornih poslovnih daril. Gostili smo Meto Odar, vodjo prodaje izdelkov pri Slovenski filantropiji, Mirana Dolarja, direktorja tiskarne Medium, ter Alenko Kreč Bricelj iz kulturno-ekološkega društva Smetumet. Gaja Brecelj, vodja projekta Krilca, je izpostavila tudi spletni katalog odgovornih daril, ki ga je izdalo pet nevladnih organizacij – povezava do dokumenta je na tem naslovu. Fotografije z dogodka so na tej spletni povezavi.

Šesto jutro je bilo malce drugače zastavljeno in na drugi lokaciji. Izvedli smo ga 17. decembra 2014 v Mestnem muzeju Ljubljana po metodi “proaktivne kavarne” (pro action café). Pet udeležencev je zbrani druščini na kratko predstavil idejo, ki se mu rojeva, ostali pa so z moderiranim procesom podajali povratne informacije. Fotografije z dogodka so na tej spletni povezavi.

Sedmo jutro je bilo 15. januarja 2015 na temo eko znakov oz. certifikatov. Naši gostje so bili Inga Turk (Agencija RS za okolje), Urška Topolšek Planinšek (turistična kmetija Urška) in Matej Feguš (Donar). 20 okoljskih znakov, o katerih je tudi tekla beseda, najdete na tej spletni povezavi. Fotografije z dogodka so na tej spletni povezavi.

Osmo jutro je bilo 12. februarja 2015, na temo TRAJNOSTNI TURIZEM – Partnerstva za trajnostne turistične produkte in destinacije. Gostili smo Damjana Finka (Gostilna na Gradu), Taja Martinčič in Barbara Kvac (Ekološka kmetija v preusmeritvi Pogonik) in Jana Apih (Good place). Fotografije z dogodka so na tej spletni povezavi.

Deveto jutro je potekalo 27. marca 2015 na 2. sejmu trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN v Gornji Radgoni na temo projektov za povezovanje podjetnikov. Zaključili smo z določitvijo petih področij, kjer obstaja med podjetniki interes za sodelovanje: (1) srečevanje in povezovanje, (2) znanje & kadri, (3) promocija, trženje & ozaveščanje, (4) naložbe v eko podjetništvo in (5) zastopanje interesov eko podjetnikov v dialogu z vlado. Fotografije z dogodka so na tej spletni povezavi.

Pregled do 10. jutra (v angleškem jeziku)

Deseto jutro je potekalo 14. aprila 2015  v Kavarni Slamič. Gostili smo mednarodno skupino študentov in raziskovalcev z Univerze v Lundu iz Švedske, s katerimi smo odkrivali skandinavske dobre prakse zelenega podjetništva: faktorji uspeha, priložnosti in najnovejši trendi zelenega podjetništva (njihova predstavitev tukaj). Fotografije z dogodka so na tej spletni povezavi.

Enajsto jutro je potekalo 8. maja 2015 ponovno v Okoljskem centru. Tokratna tema so bile tehnike in umetnost pisanja prepričljivih in privlačnih poslovnih načrtov za uspešna zelena podjetja. Poslovni načrti niso le osnova za pridobivanje finančnih sredstev. Prinašajo veliko več: so tudi orodje za razumevanje poslovne dejavnosti, za spremljanje uspešnosti ter za motivacijo zaposlenih in poslovnih partnerjev.  Po uvodni predstavitvi projekta FIDIAS so udeleženci delavnice praktično spoznali ključne tipe poslovnih načrtov glede na namen (za pridobitev kreditov na banki, za pridobivanje razpisnih sredstev na razvojnih razpisih, za vstop investitorja, za lastne poslovne namene). Mag. Primož Kunaver je predstavil ključne elementi tipičnega poslovnega načrta, nasvete glede privlačnosti in oblikovanja poslovnega načrta, vzorec dobrega poslovnega načrta in finančni del poslovnega načrta. Predstavitev mag. Kunaverja je dostopna tukaj, fotografije z dogodka na tej spletni povezavi.

ess_logo