ClimACT

Umanotera kot partner sodeluje pri projektu ClimACT – Climate action by European citizens delivers for development (CSO-LA/2020/415-561), v katerem bomo skupaj s projektnimi partnerji naslavljali teme podnebja, razvoja in spola v Sloveniji. S projektom želimo okrepiti ozaveščenost o teh temah in angažirati predvsem mladostnike v Sloveniji. Projektne aktivnosti vključujejo ozaveščanje in komuniciranje, usposabljanja in krepitev zmogljivosti projektnih deležnikov ter mobilizacijo in politično udejstvovanje na širši ravni.

Aktualno

Razprava z ministroma: kakšen bo zeleni prehod? [21. junij 2022]

Umanotera, Focus in PIC so 21. junija v Ljubljani organizirali razpravo z ministrom za infrastrukturo mag. Bojanom Kumrom ter ministrom za okolje in prostor Urošem Brežanom; ministroma v novi vladi Roberta Goloba.

Sprememba vlade je namreč prinesla številne zelene obljube. Pospešitev prehoda v nizkoogljično družbo je ena njenih glavnih prioritet; že v predvolilni kampanji so se koalicijske stranke namreč odločno zavzele, da bo okoljska kriza v središču vseh vladnih ukrepov.

Stranka Gibanje svoboda, od koder povabljena ministra prihajata, je pred volitvami obljubljala tudi “koalicijo s civilno družbo”, zato je bil namen razprave izvedeti tudi, kako bosta izvedla obljubljeno in kako bosta pri tem upoštevala stališča ter zahteve gibanja za podnebno pravičnost.

Mediji o razpravi:

Okrogla miza Ekofeminizem v Sloveniji [30. maj 2022]

30. maja je v Ljubljani potekala okrogla miza z naslovom Ekofeminizem v Ljubljani: vloga žensk v civilni družbi in politiki. Dogodek se je osredotočal na ekofeminizem in veliko povezanost izkoriščevalskega odnosa do žensk z izkoriščevalskim odnosom do narave. Naslovljeno je bilo tudi vprašanje aktualnih izkušenj žensk, ki si v družbi prizadevajo za drugačen odnos tako do žensk kot do narave – ali pa raziskujejo vlogo žensk v naši družbi s političnega ali civilnodružbenega vidika.

Na okrogli mizi so sodelovale:

  • Katarina Bervar Sternad, dolgoletna borka za človekove pravice in pravice žensk ter direktorica PIC;
  • Gaja Brecelj, dolgoletna zagovornica trajnostnih pristopov državnih in lokalnih politik in direktorica Umanotere;
  • prof. dr. Milica Antić Gaber, predavateljica na Filozofski fakulteti v Ljubljani in dolgoletna raziskovalka vloge spolov ter predvsem žensk v politiki;
  • Dora Matejak, mlada raziskovalka na Centru za socialno psihologijo Fakultete za družbene vede in članica gibanja Mladih za podnebno pravičnost.

Podnebne skupščine
[14. – 22. marec 2022]

Med 14. in 22. marcem 2022 so se na različnih lokacijah po Sloveniji odvijale podnebne skupščine, na katerih so mladi in simpatizerji gibanja za podnebno pravičnost v skupinskih razpravah oblikovali zahteve za socialno pravičen in ambiciozen zeleni prehod. V proces odločanja se je vključilo več kot 150 ljudi, ki so pripravili 29 zahtev. Skupščine so odprle prostor za sodelovanje v procesu neposredne demokracije in hkrati prispevale k širjenju gibanja ter prizadevanj za sonaravno družbo.

Zahteve najdete tukaj.

Skupščine so potekale v Ljubljani (Fakulteta za družbene vede in Biotehniška fakulteta), v Mariboru Filozofska fakulteta) in v Kopru (Fakulteta za humanistične študije). Dodatna skupščina je bila izvedena prek spleta, predvsem za tiste, ki se niso mogli udeležiti nobene od ostalih skupščin.

S podnebnimi skupščinami so želeli Mladi za podnebno pravičnost udeležencem približati podnebno situacijo, jih vključiti v participatorno oblikovanje zahtev in jih mobilizirati, da se v čim večjem številu udeležijo tako Podnebnega štrajka 25. marca kot državnozborskih volitev 24. aprila.

Mediji o podnebnih skupščinah:

Spletna seminarja “Pred COP26: Kam nas vodi globalna podnebna politika?” [25. in 26. oktober 2022]

Organizacije Umanotera, Focus in PIC so skupaj z Mladimi za podnebno pravičnost v tednu pred podnebnim vrhom v Glasgowu COP26 organizirale dva spletna seminarja s krovnim naslovom Pred COP26: Kam nas vodi globalna podnebna politika?”. Potekala sta 25. in 26. oktobra v okviru projekta ClimACT.

Na prvem seminarju z naslovom “Kam nas vodi podnebna politika” so govorke in govorci predstavljali teme globalne podnebne politike, spolno opredeljenih podnebnih diskurzov ter vloge mladih in civilne družbe pri podnebnih spremembah. Seminar “Podnebno financiranje” je odpiral teme globalnega in slovenskega podnebnega financiranja ter podnebnega financiranja trajnostnega prehoda.

O prvem seminarju je pisalo Delo, posnetek drugega dne pa je na voljo tukaj.

Ozadje

Zavedanje in znanje o podnebnih spremembah sta v Sloveniji sicer na visokem nivoju, vseeno pa teme spola in podnebja ter mednarodnih podnebnih financ prejemajo zelo malo pozornosti s strani javnosti in odločevalcev. To je deloma tudi posledica pomanjkanja pritiska na oblikovalce politik in politične stranke v zvezi s podnebjem, trajnostnim razvojem in vprašanji spola. V drugi polovici 2021 Slovenija predseduje Svetu EU. Predsedstvo je dobra priložnost za postavitev teh tem podnebnih sprememb, razvoja in spola v ospredje, tako z vidika ozaveščanja kot z vidika politične agende.

V zadnjih letih je podnebni aktivizem med mladimi v Sloveniji sicer v porastu, a mladi nimajo dovolj znanja in spretnosti za ustvarjanje večjega učinka. Večja zmogljivost in pritisk na slovensko vlado s strani mladih lahko rezultira v boljših odločitvah vlade in vpliva na razvoj pomembnejših dogodkov. To vključuje predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici 2021, kamor spada tudi COP26, globalni podnebni protest mladih v marcu 2022 in državnozborske volitve, načrtovane v prvi polovici leta 2022.

Trajanje projekta: september 2021 – avgust 2022

Projektni konzorcij: Focus, društvo za sonaraven razvoj, PIC – Pravno-informacijski center nevladnih organizacij in Umanotera

Kontakt: Jonas Sonnenschein, vodja projektov, jonas@umanotera.org

Projekt podpira: Evropska unija

Projekt ClimACT je sofinanciran s sredstvi Evropske komisije, programa Raising public awareness of development issues and promoting development education in European Union (DEAR).