Krilca, darila s čarobno močjo, so zaživela novembra 2007 in razveseljevala po Sloveniji, državah bivše Jugoslavije in državah globalnega juga do januarja 2017. V tem času je bilo prodanih kar 8.026 daril in partnerskim organizacijam smo za izvedbo nakazali 175.439,24 EUR. Še posebej navdihujoča so dobra dela, ki so bila narejena na terenu.

 

Med drugim ste kar 390 najdenim mačkam pomagali preživeti brezskrbnih 14 dni, v Gani je 528 otrok dobilo obvezno šolsko uniformo, v smeh so klovni-zdravniki spravili 1418 sob mladih pacientov slovenskih bolnišnic, simbolično ste posvojili 390 delfinov za eno leto, pred uničenjem ste zavarovali za dobrih 108 nogometnih igrišč tropskega deževnega gozda, priskrbeli 63 jezikovnih tečajev vojnim sirotam iz Bosne in Hercegovine, v Tibetu ste omogočili 94 dni preventivnih pregledov, število čebeljih opraševalk ste povečali z nakupom 504 čebeljih matic, posadili ste 1634 sadik redkih slovenskih avtohtonih drevesnih vrst, v Bangladešu ste omogočili pitno vodo za 150 gospodinjstev, v Sloveniji ste 1945 otrok iz deprivilegiranih okolij poslali na enodnevni ustvarjalni potep, posvojili ste 48 želvic za eno leto, V Bosni in Hercegovini ste očistili min 2040 m2 območja, priskrbeli ste 47 komplementarnih metod in terapij za umirajoče in še in še.

 

Vabljeni k prebiranju poročila o prodanih darilih.

V podrobnejši statistiki prodanih daril pa lahko med drugim tudi vidite, katero darilo je bilo najbolj popularno.

Fotogalerija dobrih del

Oglejte si kratke filmčke, ki prikazujejo Krilca kot darila za vse priložnosti: za božično – novoletna obdarovanja in za rojstne dneve, pa tudi kot poslovna darila in za druge osebne praznike.

Video prispevek Studia 12 Dobri projekti: Krilca – družbeno odgovorna darila.

Predstavitev Krilc – kratek nagovor

Krilca v katalogu etičnega obdarovanja

Pisan seznam daril

Tudi v Sloveniji imamo veliko otrok, ki živijo v nemogočih razmerah. Nekateri doma, drugi v domovih, tretji v Azilu. Otroci iz deprivilegiranih okolij lahko le sanjajo o preprostih otroških željah: o izletih, o obiskih različnih privlačnih dejavnosti, o potovanjih v nove kraje. Takšnim otrokom lahko zelo enostavno pomagamo in sicer tako, da jim omogočimo izlet v svet z manj skrbmi in z veliko lepih stvari. Navihane potovalke pomagajo deprivilegiranim otrokom prebroditi stiske. V sodelovanju z Združenjem staršev in otrok SEZAM.

Na zahodni obali Peruja, v jugovzhodnem delu Tihega oceana, živijo znamenite morske želve. V preteklosti so bile te čarobne želve zelo pogoste, v zadnjih stotih letih pa se je njihova populacija zmanjšala na skrb vzbujajoče številke. Danes mnogim vrstam, vključno z zeleno morsko želvo, ki je najbolj pogosta vrsta v severnem Peruju, grozi izumrtje zaradi naključnega ulova, onesnaženosti in izgube habitata. Na srečo jim lahko pomagamo: z raziskovalno-ozaveščevalnim delom lahko zavarujemo njihov habitat. Leteče Amazonke pomagajo obnavljati populacijo ene najstarejših vrst plazilcev na svetu. V sodelovanju z organizacijo ecOceánica.

Vojne vihre v bivši Jugoslaviji so za sabo pustile več kot dva milijona min in drugih nevarnih sredstev. Neeksplodirane mine ubijajo še desetletja po koncu spopadov. Veliko žrtev protipehotnih min umre na mestu nesreče, ‘srečnejši’ pa preživijo z grozovitimi posledicami: z odrezanimi udi, slepi in z drugimi trajnimi posledicami. Vsak očiščen meter ozemlja je zato močno dragocen, saj vrača življenje, omogoča kmetijske ali druge dejavnosti in seveda rešuje življenja. Pojoči travnik pomaga prebivalcem BiH vrniti normalno življenje. V sodelovanju z organizacijo STOP Mines.

Umiranje je, tako kot rojstvo, nujni del življenja vseh nas. Neozdravljivo bolne in njihove svojce zadnji meseci življenja pogosto postavijo pred neobvladljivo velike fizične, psihične, socialne in duhovne izzive. V takšnem obdobju jim prav pride pomoč posebej usposobljenih prostovoljcev, ki svojcem pomagajo pri poslavljanju od svojih bližnjih, umirajočim pa pomagajo osmisliti zadnje mesece življenja in jim omogočiti možnost slovesa v toplini doma. Tihi prijatelj je način, s katerim polepšate bivanje odhajajočim in njihovim svojcem pomagate pri poslavljanju od svojih bližnjih. V sodelovanju z društvom Hospic.

Približno tretjina svetovnega pridelka hrane zraste na rastlinah, ki so jih oprašile živali, velik delež česar s svojim načrtnim zbiranjem peloda prispevajo čebele. Množična izginotja čebel so tudi zato vedno večji problem po svetu in pri nas. Na srečo lahko ukrepamo in pomembno prispevamo k ohranjanju tradicionalne slovenske dejavnosti – z nakupom najnujnejših pripomočkov za povečanje števila opraševalk v Sloveniji. Zadovoljno brenčanje pomaga zavarovati slovenske čebele pred izginotjem. V sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije.

Slovenija je dežela gozdov in gozd je človekov odličen prijatelj: hoja po gozdu nas uči, sprošča in zdravi. Urejanje gozdnih poti z lesenimi mostički, oznakami dreves, stopnicami iz slovenskega lesa in drugim je pomembno opravilo, ki nam omogoča, da bo gozd še naprej dostopen najširšemu krogu ljudi. Z gozdnimi potmi na široko odpiramo vrata gozdnega sveta in prispevamo k boljši kakovosti življenja. Čarobne krošnje so način, kako doživetje gozda narediti dostopno vsem. V sodelovanju s Savinjskim gozdarskim društvom Nazarje (Savinjska 4, 3331 Nazarje).

Kar 95 milijonov prebivalcev Bangladeša je zaradi onesnažene vode okuženih z arzenom, strupeno snovjo, ki povzroča raka in mnogo drugih življenjsko nevarnih bolezni. Mnogim prebivalcem lahko s preprostim sistemom filtracije močno povečamo možnost zdravega življenja – z obstojnimi filtri jim namreč zagotovimo najmanj 30 litrov čiste pitne vode na uro. Kapljice življenja so način, kako prebivalcem Bangladeša zagotovite pitno vodo. V sodelovanju z organizacijo Manob Sakti Unnayan Kendro (MSUK).

V Sloveniji ljudje vsako leto zapustijo več kot 4000 živali, med njimi največ mačk in psov.
Zapuščene in zavržene živali v času iskanja novega doma potrebujejo kvalitetno in ljubečo oskrbo. Malo pozornosti lahko veliki večini kosmatincev pomaga, predvsem s socializacijo in iskanjem novega lastnika. Supertačka je način, s katerim zapuščenim živalim pomagate najti nov dom. V sodelovanju z Zavetiščem Horjul.

Presunljivih 140 milijonov otrok nima dostopa do šolanja, saj je na mnogih koncih sveta šolska klop še vedno nedosegljivo razkošje. Čeprav bi izobrazba povečala njihove možnosti ali pa bi jim celo rešila življenje, pa zaradi skoraj banalnih razlogov prav najrevnejši prebivalci tega planeta nikoli ne končajo šole. V afriški državi Gana lahko z nekaj dobre volje pomagamo mnogim otrokom. Vesele črke so način, kako otrokom v Gani pomagate končati šolo. V sodelovanju z društvom Humanitas (kratek dokumentarni film).

.

Nekaj tisoč otrok vsako leto zboli tako hudo, da morajo ostati v bolnici. Bolnemu otroku poleg bolezni življenje grenijo tudi žalost, strah, osamljenost in ostala čustva, ki še dodatno ovirajo okrevanje. Če bi res pozorno poslušali, bi lahko slišali tihe tožbe iz vsaj 128 bolniških postelj na različnih oddelkih slovenskih bolnišnic. A tudi žalost ima svoje zdravilo: posebne smejalne zdravnike. 100% smeh je način, kako do solz nasmejete bolnega, osamljenega in prestrašenega otroka. V sodelovanju z društvom Rdeči noski.

Nekatere vrste kitov, delfinov in pliskavic so v tem trenutku tako ogrožene, da bi lahko v obdobju nekaj let popolnoma izginile. Kriv je predvsem človek, saj brezvestno onesnažuje morje, prekomerno lovi in na poti pošilja nepregledne množice tovornih ladij. Slovensko morje ima enkratno priložnost postati delfinom prijazno območje, predvsem s pomočjo zavzetega raziskovalnega dela: posebnih akcij beleženja, spremljanja in vrednotenja obiskov teh veličastnih živali. Pesem delfina je način, s katerim naredite naše morje bolj naklonjeno obiskom velike pliskavke. Pesem delfina se oglaša v sodelovanju z društvom Morigenos.

Preden preštejete do 60 bo izginilo za štiri nogometna igrišča tropskega gozda. Čeprav pokriva le dva odstotka svetovne površine, pa tak gozd gosti večino prebivalcev Zemlje – več kot polovico znanih živalskih in rastlinskih vrst. Je tudi nekakšen regulator našega podnebja, pomemben preprečevalec erozije tal, dom za milijone ljudi in izvor več kot 25 % zdravil. Nesmiselno izsekavanje lahko preprečimo, najučinkoviteje prav z nakupom. Divji gozd je način, s katerim povečate območje zavarovanih tropskih gozdov. V sodelovanju z organizacijo Rainforest Concern.

Danes je v Bosni in Hercegovini uradno registriranih 3.000 sirot. 1.100 jih je nastanjenih v različnih ustanovah, kjer pa zaradi splošnih razmer v državi ne morejo dobiti vsega, kar bi potrebovale. Vsi tisti, ki so doživeli vojne grozote, so še posebej ranljivi in zato toliko bolj potrebni pomoči. Najbolj jim lahko pomagamo prav s stvarmi, ki najmanj stanejo: z izdatnimi dozami lepega življenja. Zavojček sreče je način, s katerim otroku brez staršev vrnete upanje v srečo. Na voljo je v treh velikostih: V sodelovanju z organizacijo Sos Dječije Selo.

Življenje na nadmorski višini 4000 m je vse prej kot lahko. Ob revščini, mrazu in oddaljenosti so glavne težave lokalnega prebivalstva Tibeta podhranjenost in množica drugih zdravstvenih težav. Ena takšnih je Kashin-Beckova bolezen, ki povzroča pretirano in nepravilno rast kosti, najpogosteje rok, nadlahti in nog. Lahko pa jim pomagamo z zdravniki iz projekta Tibetanske tradicionalne medicine in rastlinjaki za ekološko pridelovanje zelenjave. Lučka upanja je način, s katerim bolnikom iz oddaljenih območij omogočite učinkovito zdravstveno oskrbo. V sodelovanju z Dobrodelnim društvom Tibet.

 

Partnerske organizacije Krilc

 

Kako obdarovati s Krilci?

Obdarovanec prejme e-voščilnico ali tiskano voščilnico z besedilom in originalno ilustracijo, ki jo lahko postavi na mizo ali obesi na steno. Besedilo lahko na vašo željo napišete tudi sami v za to namenjen prostor na kartici. Ves darovani denar gre v celoti zgolj za namen po vašem izboru.

Glasnike in glasniki Krilc

Krilca so podpirali Manca Košir, Edita Cetinski Malnar, Mojca Mavec, Cristy Žmahar, Alenka Godec, Urška Majdič, Boštjan Romih, Katarina Čas, Goran Vojnović, Rok Trkaj, Bernarda Žarn, Aljoša Bagola. Kaj pravijo glasniki Krilc? Preberite njihove izjave.

 

 

 

 

 

O projektu

Projekt je izvajala Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj
Vodja projekta: Gaja Brecelj
Besedna zasnova in besedila: Igor Medjugorac, Rdeči oblak
Oblikovanje: Blaž Medja
Ilustracije: Meta Wraber

 

Finančna podpora projektu Krilca

Zagon projekta Krilca in promocijsko kampanjo v letu 2012  smo izvedli ob podpori sklada Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Uvedba e-voščilnice je bil delno sofinancirana s strani Ameriškega Veleposlaništva.