Kaj bodo podnebne spremembe prinesle turistični destinaciji Postojna? [VABILO]

Privlačnost vsake turistične destinacije je odvisna od njenega podnebja in stanja okolja. To še posebej velja za območja, kot je občina Postojna, ki si je zadala postati zelena, aktivna in zdrava destinacija. Podnebne spremembe povsod po svetu že vplivajo na konkurenčnost turistične ponudbe in povzročajo pomembne spremembe turističnih tokov. Tiste destinacije in ponudniki, ki bodo aktivno varovali okolje, bodo imeli veliko konkurenčno prednost, obenem pa bodo zagotavljali višjo kakovost bivanja lokalne skupnosti.

Read more

Otvoritev razstave Na vroči strani Alp v Državnem svetu RS [VABILO]

Umanotera in Državni svet Republike Slovenije vas vabita na otvoritev razstave

Na vroči strani Alp – življenje v času podnebnih sprememb

v sredo, 12. maja 2021, med 12. in 12.30 uro,

v preddverju dvorane Državnega sveta, Šubičeva 4, 1000 Ljubljana

Read more

Stanje na področju sistemskega financiranja okoljskih NVO

Kljub pomembni vlogi okoljskih organizacij ter veliki podpori in zaupanju javnosti Slovenija zanje ne skrbi dobro. V primerjavi z drugimi nevladnimi organizacijami (NVO) v Sloveniji imajo okoljske izjemno neugodno finančno sliko državnega sofinanciranja. Zaradi neustreznih pogojev delovanja je delovanje okoljskih organizacij v Sloveniji resno ogroženo.

Read more

Ob dnevu Zemlje – kje nas najdete?

22. aprila že tradicionalno obeležujemo Svetovni dan Zemlje, ki letos poteka pod sloganom »Obnovimo našo Zemljo«, s poudarkom na zaščiti ekosistemov in reševanju podnebne krize. Tokratni izbor slogana nosi pomembno sporočilo (in klic po ukrepanju) za vse nas: za kakovostno življenje vseh potrebujemo zdrav planet. Osnovni predpogoj za naš obstoj na Zemlji so namreč zdravi […]

Pomlad prihaja, nadaljujemo sodelovanje z Mestno občino Ptuj na področju skupnostnega vrtičkarstva

Skupnostni urbani vrtovi so prostor za pridelovanje vrtnin za potrebe občanov in rekreacijo v stiku z naravo, pa tudi za druženje ter soodločanje o urejanju prostora in drugih skupnih zadevah.

Read more

Virtualna strokovna ekskurzija “Skupnostne sončne elektrarne” [VABILO]

Sončne elektrarne imajo v Sloveniji velik potencial. Zato vas vabimo na

virtualno strokovno ekskurzijo in spletni dogodek v živo z naslovom »Skupnostne sončne elektrarne«

v četrtek, 6. maja 2021, med 10. do 12. uro.

Read more

Referendum za pitno vodo – oddajte svoj podpis podpore še danes!

Danes pričenjamo z zbiranjem overjenih podpisov, ki jih potrebujemo, da lahko v Državni zbor vložimo pobudo za referendum ZA PITNO VODO!

Read more

Trajnostna oskrba in potrošnja hrane v javni upravi [VABILO]

Hrana je temeljna življenjska dobrina. Pridelava hrane je močno odvisna od vremenskih in podnebnih pogojev, na drugi strani pa oskrbovalne verige s hrano in njena potrošnja z izpusti toplogrednih plinov pomembno prispevajo k podnebnim spremembam. Javna uprava ima kot pomemben potrošnik možnost, da z zelenim javnim naročanjem zmanjša vplive oskrbe s hrano na okolje, spodbudi trg okolju prijaznejših produktov in tudi prispeva k ozaveščenosti o trajnostni oskrbi s hrano ter zmanjševanju zavržene hrane.

Read more

Pomagajte nam zaščititi naše vode, preden bo prepozno!

Pridružite se nam pri zbiranju podpisov za referendum proti škodljivemu Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki se bo pričelo v torek, 20. aprila. Takrat začne teči 35-dnevni rok (časa imamo torej do 25. maja), v katerem moramo zbrati 40.000 overjenih podpisov, s katerimi bomo zahtevali referendum proti spornemu zakonu*.

Obrazec za vpis med prostovoljce najdete tukaj. Poudarjamo, da lahko prav vsak prispeva s svojimi znanji in sposobnostmi!

Vse dodatne informacije najdete na spletni strani zapitnovodo.si.

Read more

Deregulacija na področju gensko spremenjenih organizmov (GSO) ni pot do trajnostnih prehranskih sistemov

Umanotera je med 162. podpisniki odprtega pisma, naslovljenega na podpredsednika Evropske komisije, v katerem ga pozivamo, naj zagotovi, da bo pridobivanje organizmov s pomočjo novih tehnik genskega inženiringa na ravni EU še naprej regulirano v skladu z obstoječimi standardi na področju gensko spremenjenih organizmov (GSO).

Read more