Pomagajte nam zaščititi naše vode, preden bo prepozno!

Pridružite se nam pri zbiranju podpisov za referendum proti škodljivemu Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki se bo pričelo v torek, 20. aprila. Takrat začne teči 35-dnevni rok (časa imamo torej do 25. maja), v katerem moramo zbrati 40.000 overjenih podpisov, s katerimi bomo zahtevali referendum proti spornemu zakonu*.

Obrazec za vpis med prostovoljce najdete tukaj. Poudarjamo, da lahko prav vsak prispeva s svojimi znanji in sposobnostmi!

Vse dodatne informacije najdete na spletni strani zapitnovodo.si.

Read more

Deregulacija na področju gensko spremenjenih organizmov (GSO) ni pot do trajnostnih prehranskih sistemov

Umanotera je med 162. podpisniki odprtega pisma, naslovljenega na podpredsednika Evropske komisije, v katerem ga pozivamo, naj zagotovi, da bo pridobivanje organizmov s pomočjo novih tehnik genskega inženiringa na ravni EU še naprej regulirano v skladu z obstoječimi standardi na področju gensko spremenjenih organizmov (GSO).

Read more

Pričeli smo z drugim usposabljanjem za koordinatorje skupnostnih projektov

V Umanoteri in društvu Focus smo v tem tednu pričeli z drugim usposabljanjem za koordinatorje skupnostnih projektov, ki bodo prispevali k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. Uvodne delavnice, ki je potekala 30. marca prek spletne aplikacije Zoom, se je udeležilo 13 udeležencev, ki so izkazali interes za delo na zelo različnih področjih – od oskrbe s hrano, urejanja prostora, skupnostne energetike, mobilnosti pa do krožnega gospodarstva in trajnostne potrošnje. Mesta za tokratno usposabljanje so bila zapolnjena v slabih 3 urah od objave prijavnice, kar je lep dokaz, da zanimanje za izvajanje skupnostnih projektov narašča.

Read more

Za blaženje podnebnih sprememb Slovenija želi nameniti le 5 odstotkov

Umanotera je v sodelovanju z Inštitutom Wuppertal in E3G – Zelenim think tankom za portal Green Recovery Tracker pripravila analizo slovenskega Načrta za okrevanje in odpornost (NOO). Portal ocenjuje osnutke načrtov za okrevanje, ki so jih pripravile države članice, slovenski osnutek pa od vseh doslej analiziranih namenja daleč najmanj za blaženje podnebnih sprememb – zgolj 5 odstotkov.

Read more

Z mentorji od ideje do zasnove skupnostnega projekta

Dvanajst udeležencev in udeleženk je uspešno zaključilo Umanoterino in Focusovo prvo izvedbo usposabljanja za koordinatorje skupnostnih projektov, ki bodo prispevali k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. Podelili smo jim certifikate, zdaj pa s ponosom in veseljem pričakujemo realizacijo projektov, na katerih so poglobljeno delali z mentorji skorajda tri mesece.

Read more

Vlada daje zeleno luč za uničenje še zadnjih koščkov prvobitne slovenske narave [SPOROČILO ZA JAVNOST]

Ljubljana, 22. marec 2021 – Vlada z uredbo s področja gozdarstva uvaja spremembe, s katerimi bo dala zeleno luč za uničenje še zadnjih koščkov prvobitne slovenske narave. V mreži Plan B za Slovenijo smo o spremembah obvestili medije in javnost. 

Vlada je na spletni strani e-Demokracija objavila predlog sprememb Uredbe o varovalnih gozdovih in gozdovih s posebnim namenom1, ki bodo tudi v strogih gozdnih rezervatih omogočile izvajanje gozdarskih ukrepov ob prenamnožitvi podlubnikov. Z uveljavitvijo sprememb bo v gozdnih rezervatih, ki predstavljajo zgolj 0,8 % slovenskih gozdov, omogočena sečnja dreves ter odstranjevanje in sežiganje lubja. Pred temi posegi pa niso zaščiteni niti pragozdni ostanki, zadnji koščki prvobitne krajine, ki jih je v Sloveniji preostalo zgolj 0,04 % gozdne površine.

Read more

Spremembe prehranskega sistema so ključnega pomena pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja

Pred Mednarodnim dnem gozdov, ki letos poteka pod geslom: »Obnova in nega gozda: Pot do zdravja in dobrega počutja«, je Umanotera skupaj s 37 mednarodnimi organizacijami na dr. Qu Dongyuja, generalnega direktorja Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), naslovila pismo, v katerem pozivamo k spodbujanju prehoda na prehranske sisteme, ki bi v večji meri temeljili na hrani rastlinskega izvora in tako omogočili doseganje ciljev trajnostnega razvoja (Sustainable Development Goals – SDGs). Read more

Vlada RS naj ne podleže grožnjam in pritiskom Ascenta ter naj raje prisluhne stroki [SPOROČILO ZA JAVNOST]

Ljubljana, 17. 3. 2021 – Po poročanju portala Necenzurirano[1] podjetje Ascent Resoruces nadaljuje s svojo prakso groženj in pritiskov na Slovenijo. Te podjetje izvaja, odkar je Agencija RS za okolje podala strokovno oceno, da je pred pričetkom spornega hidravličnega lomljenja, t. i. frackinga, v Petišovcih potrebno preveriti njegove vplive na okolje. Da je bila odločitev agencije pravilna, sta kasneje potrdila tudi Ministrstvo za okolje in prostor in Upravno sodišče. Zato je odločitev vlade, da se v tajnosti pogaja s podjetjem o morebitni poravnavi, nezaslišana in škodljiva za Slovenijo, menijo v Umanoteri in Focusu. Ti dve okoljski nevladni organizaciji sta danes Vlado RS pozvali, naj brani zakonodajno avtonomijo Slovenije in se ne ukloni pritiskom ter podjetju sporoči, da poravnava ne pride v poštev in nemudoma prekine tajna pogajanja.

Read more

Razorožimo fosilno industrijo in izstopimo iz ECT [VIDEO]

V Umanoteri smo pred kratkim pričeli z vseevropsko kampanjo za izstop iz Pogodbe o energetski listini (Energy Charter Treaty – ECT). ECT velikim energetskim korporacijam omogoča, da na podlagi tega dokumenta državam grozijo z milijardnimi tožbami in tako ovirajo prehod iz fosilnih virov na obnovljive vire energije. V slabih treh tednih smo s pomočjo partnerjev […]

Usposabljanje za koordinatorje skupnostnih projektov [VABILO]

Po uspešno izvedenem prvem usposabljanju za koordinatorje skupnostnih projektov vas v Umanoteri in društvu Focus ponovno vabimo na

usposabljanje za koordinatorje skupnostnih projektov, ki bodo prispevali k blaženju podnebnih sprememb.

 

Usposabljanje, ki bo praktično naravnano in namenjeno pripravi načrtov konkretnih skupnostnih projektov udeležencev usposabljanja, bomo izvedli v spomladanskem času leta 2021. Uvodna delavnica bo potekala 30. marca 2021 v dopoldanskih urah prek spletne aplikacije Zoom.

Read more