6. konferenca Dovolj za vse: Sončno elektrarno v vsako skupnost [VABILO]

Vabimo vas na 6. nacionalno konferenco o trajnostnem upravljanju z viri skupnosti z naslovom

Sončno elektrarno v vsako skupnost

v sredo, 24. novembra 2021, od 9. do 12. ure.

Read more

Hrana je več kot zgolj to, kar jemo [SPOROČILO ZA JAVNOST]

S spremembo prehranjevalnih navad ne bomo rešili podnebne krize, a podnebne krize ne moremo ustrezno nasloviti brez spremembe prehranjevalnih navad.

Ljubljana, 13. oktober 2021 – Ob svetovnem dnevu hrane, 16. oktobra, ki letos poteka pod geslom »Naša dejanja so naša prihodnost – boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje«, v ustanovi Umanotera opozarjajo, da so za prehod v podnebno nevtralno družbo nujne tako spremembe trenutnega načina oskrbe s hrano kot tudi načina prehranjevanja. Ob tem v Umanoteri izpostavljajo, da je poudarjanje lokalnosti hrane v splošnem spodbudno, vendar pa premalo pomena dajemo vrsti hrane, ki jo pridelujemo in uživamo. Izbira vrste hrane namreč igra ključno vlogo pri ogljičnem odtisu naše prehrane.

Read more

Slovenija na sredini predsedovanja vodi ključno zasedanje Sveta za okolje: Ministri za okolje morajo ponuditi ustrezne in pravične podnebne politike [SPOROČILO ZA JAVNOST]

Ljubljana, 6. 10. 2021 – Po uvodnih neformalnih izmenjavah o svežnju »Pripravljeni na 55« je na sredini slovenskega predsedovanja Svetu EU nastopil trenutek, ko se bo razprava o svežnju okrepila. Današnje zasedanje ministrov za okolje v Luksemburgu mora ponuditi skladen in pravičen podnebni okvir tako v okviru svežnja »Pripravljeni na 55« kot tudi v mednarodnih pogajanjih, ki se bodo odvijala konec meseca v Glasgowu. Kot vodilo razpravi ministrov naj služijo poletne poplave na zahodu in požari na jugu Evrope ter najnovejše poročilo Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC).  

Read more

Izjemnemu letu ob rob

Prejšnji teden objavljeni seznam prejemnikov donacij 1 % dohodnine je pokazal, da je naše delovanje v preteklem letu podprlo kar 196 posameznikov, za kar smo v Umanoteri seveda neizmerno hvaležni. Donacije, ki vas nič ne stanejo, nam namreč omogočajo neodvisno delovanje v javnem interesu in nemoteno izvajanje aktivnosti, s katerimi nadaljujemo z udejanjanjem trajnostnega razvoja na naših tleh.

Read more

Podnebni meni z Ano Žontar Kristanc – kako se prehranjevati na podnebju prijazen način? [VIDEO RECEPT 2]

Že dodobra smo zakorakali v jesen z malce hladnejšimi dnevi, zato se še kako prileže kakšna »jed na žlico«. V Umanoteri smo zato v sodelovanju z Ano Žontar Kristanc (Anina kuhinja) pripravili že drugi video recept priprave podnebju prijazne hrane. Tokrat je Ana pripravila krompirjev golaž.

Read more

Ministrstvo za infrastrukturo glede danih obljub s figo v žepu

Ljubljana, 23. 9. 2021 – Na včerajšnjem zasedanju ministrov za energijo na Brdu je minister Vrtovec izpustil edinstveno priložnost, da odpre razpravo o izstopu iz zelo škodljive Pogodbe o energetski listini (ECT). Trenutek za izstop iz Pogodbe je zdaj, saj to zahteva že več kot milijon prebivalcev EU. Tudi komisarka za energijo Kadri Simson je bila seznanjena s pobudo o izstopu iz ECT, medtem ko je državni sekretar za energijo nakazal pripravljenost, da s pobudo seznanijo prisotne na zasedanju ministrov. Minister Vrtovec pa, kot je pojasnil včeraj v oddaji Odmevi, tega ni storil. Še več, minister Vrtovec je v Odmevih ocenil, da tožba v višini 120 milijonov evrov zoper Slovenijo ni zadosten razlog za izstop Slovenije in Unije iz Pogodbe o energetski listini. Nenazadnje je minister z izjavo, da o sporih pod okriljem ECT odločajo neodvisna sodišča, medtem ko o teh dejansko odločajo arbitražni tribunali, ki delujejo izven pravnega sistema Slovenije in Evropske Unije, pokazal tudi nepoznavanje te problematike.

Read more

Izstop iz ECT na zasedanju ministrov za energijo [SPOROČILO ZA JAVNOST]

Ljubljana, 21.9.2021 – V mreži Plan B za Slovenijo so evropski komisarki za energijo, Kadri Simson in državnemu sekretarju na Ministrstvu za infrastrukturo, Blažu Košoroku predali peticijo za izstop EU iz Pogodbe o energetski listini – ECT. Peticijo za izstop iz ECT je podprlo več kot milijon ljudi širom Evrope, zahtevo za izstop pa je podprlo tudi prek 400 organizacij civilne družbe. Na današnjem srečanju z državnim sekretarjem so v mreži Plan B ponovno izrazili pobudo, da Slovenija kot predsedujoča Svetu EU na jutrišnjem zasedanju ministrov za energijo odpre razpravo o izstopu EU iz ECT. Državni sekretar Košorok je dejal da bodo o pobudi za izstop seznanili prisotne ministre.

Read more

Ne bodimo talci fosilov!

Angleško podjetje Ascent Resources toži Slovenijo za 120 milijonov EUR, ker je v Petišovcih preprečila pridobivanje plina s frackingom. To je mogoče, ker je Slovenija leta 1994 podpisala Pogodbo o energetski listini (ECT). ECT daje tujim vlagateljem v energetskem sektorju široka pooblastila, saj lahko le-ti na podlagi sporazuma države tožijo zaradi vladnih ukrepov, ki bi lahko negativno vplivali na njihov dobiček – vključno s podnebnimi politikami.

Pozovimo ministra >>> Končajte to norost!


Read more

Umanotera zaposli komunikatorja

V Umanoteri širimo ekipo in iščemo podporo za izvajanje komunikacijskih aktivnosti. Iščemo nekoga, ki nam bo pomagal
širiti trajnostne vsebine in bo deloval kot komunikacijska podpora ostalim sodelavcem v ekipi.

Read more

Rezervirajte si datum za 6. nacionalno konferenco Dovolj za vse

Vabimo vas, da si rezervirate datum za 6. nacionalno konferenco o trajnostnem upravljanju z viri skupnosti z naslovom

Sončno elektrarno v vsako skupnost.

Read more