Ne bodimo talci fosilov!

Angleško podjetje Ascent Resources toži Slovenijo za 120 milijonov EUR, ker je v Petišovcih preprečila pridobivanje plina s frackingom. To je mogoče, ker je Slovenija leta 1994 podpisala Pogodbo o energetski listini (ECT). ECT daje tujim vlagateljem v energetskem sektorju široka pooblastila, saj lahko le-ti na podlagi sporazuma države tožijo zaradi vladnih ukrepov, ki bi lahko negativno vplivali na njihov dobiček – vključno s podnebnimi politikami.Read more

Umanotera zaposli komunikatorja

V Umanoteri širimo ekipo in iščemo podporo za izvajanje komunikacijskih aktivnosti. Iščemo nekoga, ki nam bo pomagal
širiti trajnostne vsebine in bo deloval kot komunikacijska podpora ostalim sodelavcem v ekipi.

Read more

Rezervirajte si datum za 6. nacionalno konferenco Dovolj za vse

Vabimo vas, da si rezervirate datum za 6. nacionalno konferenco o trajnostnem upravljanju z viri skupnosti z naslovom

Sončno elektrarno v vsako skupnost.

Read more

Podnebni meni z Ano Žontar Kristanc – vegi boranja s sojinimi koščki in pire krompirjem

V sodelovanju z Ano Žontar Kristanc (Anina kuhinja) smo pripravili že drugega v nizu podnebju prijaznih receptov, tokrat je v spletni obliki na voljo recept za vegi boranjo s sojinimi koščki in pire krompirjem. Priprava je preprosta, zato nimamo izgovorov, da se je ne bi lotili, pa še nekaj dobrega naredimo za okolje in za […]

Oskrba s hrano z nizkimi izpusti toplogrednih plinov na kmetiji Zlate misli [VIDEO]

Hrana je več kot zgolj to, kar jemo. Njena pridelava povzroči izpuste toplogrednih plinov in ima mnogotere vplive na stanje okolja – zato je  pomembno, kako in s kakšno hrano se oskrbujemo. V Sloveniji imamo možnosti, da to storimo na okolju in podnebju prijaznejši način, pri tem pa poskrbimo za svoje zdravje in podpremo lokalne pridelovalce.

Read more

Vabljeni na delavnico Podnebju prijazen meni

Umanotera vas vabi na delavnico

Podnebju prijazen meni

v petek, 13. avgusta 2021, od 19. do 20.30 ure

Livada LAB, Rudnik, Ljubljana*

Read more

Videi dobrih praks blaženja podnebnih sprememb sedaj tudi z angleškimi podnapisi

Trije videi dobrih praks blaženja podnebnih sprememb, ki smo jih v Umanoteri pripravili v okviru projekta CARE4CLIMATE, so sedaj na voljo tudi z angleškimi podnapisi.

Read more

Demonstracijski projekt Livada LAB – edinstven trajnostni učni poligon

Livada LAB je skupnostni prostor na zeleni javni površini praktično v središču glavnega mesta in ima velik potencial – za lastni razvoj in za prenos te dobre prakse v druga območja po Sloveniji.

Umanotera in društvo Focus v sodelovanju z Zavodom BOB na Livada LAB razvijamo edinstven trajnostni učni poligon, ki spodbuja aktivacijo mladih za naslavljanje podnebne krize. Zelena javna površina v Ljubljani (Livada LAB), kjer Zavod BOB program z mladimi izvaja že od leta 2015, bo postala demonstracijski skupnostni prostor trajnostnih rešitev, s poudarkom na energetski samooskrbi, trajnostni infrastrukturi za druženje, lastni ekološko pridelani hrani ter ozaveščanju in pomenu preživljanja časa v naravi ter gradnji skupnosti kot primer dobre prakse.

Read more

Skrajni čas za izstop iz ECT [video]

V Umanoteri smo v sodelovanju z organizacijo Corporate Europe Observatory pripravili video o spornem hidravličnem lomljenju, t. i. frackingu v Petišovcih. Video povzema dogajanja od pričetka izvajanja dotičnega projekta do odpora lokalnih prebivalcev in odločitve države, da je za projekt potrebno opraviti presojo vplivov na okolje. Toda britanska naftna in plinska družba Ascent Resources se je raje kot za okolju odgovorno poslovanje odločila, da bo Slovenijo zaradi odločitve, da je potrebno preveriti vplive frackinga na okolje, tožila na podlagi Pogodbe o energetski listini ali ECT. Ascent Resources je tako od Slovenije neuradno zahteval kar 120 milijonov EUR odškodnine.

Read more