Dokumentarni film PRAVA CENA (The true cost) v Sloveniji

Oblačila nas spremljajo vsak dan in na to se odziva tudi industrija, ki nas prepričuje, da potrebujemo vedno nov izgled in da bomo srečni, če bomo kar naprej kupovali. Nihče pa nam ne pove, kako obremenilna je ta naša “potreba” za okolje ter kako izkoriščani so ljudje, vključeni v proces pridelave surovine, izdelave izdelkov ter nenazadnje prodaje. Istočasno pa tako narejena oblačila vplivajo tudi na naše zdravje.

V Sloveniji se s to problematiko ukvarja več organizacij. Zdaj smo se z namenom, da bi sporočilo doseglo najširšo javnost, povezale in pripravile kampanjo ”Obleka naredi človeka”. Tekom kampanje bomo s pomočjo potujoče razstave in prikazovanja dokumentarnega filma o oblačilih (od pridelave surovine, preko izdelave oblačila do trenutka, ko ta postane odpadek) predstavili nekaj uvidov v resničnost, ki ji rečemo moda.

Dokumentarni film The true cost (Prava cena) pripoveduje zgodbo o oblačilih, ki jih nosimo, o ljudeh, ki jih izdelujejo, in učinku, ki ga ima tekstilna industrija na ta planet. Cene oblačil že desetletja padajo, stroški njihove izdelave pa dramatično naraščajo, a jih danes nosijo ljudje, ki jih izdelujejo, in okolje, kjer se tekstilna industrija nahaja. The true cost je film, ki odgrne zaveso nepovedane zgodbe in nas pozove, da se vprašamo, kdo v resnici plačuje pravo ceno naših oblačil.

Film so snemali v več državah sveta in pri tem obiskali tako svetleče modne piste kot tudi najtemnejše kotičke slumov. Na svoji poti so se ustvarjalci pogovarjali s Stello McCartney, Livio Firth in Vandano Shiva. Skupaj z njimi se podajte na potovanje v življenja ljudi in v kraje, ki se skrivajo za našimi oblačili.

Kam in kdaj? Projekcije po Sloveniji: http://www.buna.si/prava-cena-the-true-cost.html

TTC_splosni_plakat