Državni zbor naj na glasovanju zavrne podpis sporazuma CETA

Umanoterovci smo se včeraj skupaj z ostalimi člani Koalicije proti tajnim sporazumom udeležili protestnega shoda »Ne v našem imenu! Stop sporazumu CETA!«, na katerem smo zahtevali, da Državni zbor na prihajajočem glasovanju zavrne podpis sporazuma CETA in se tako zavzame za interese prebivalk in prebivalcev Slovenije.

Ob tem smo opozorili, da sporazum CETA Sloveniji prinaša številna tveganja ob ničnih gospodarskih učinkih. Andrej Gnezda je dejal: »Vlada Republike Slovenije in pristojni Odbori Državnega zbora so izrazili kritike na račun sistema ICS ter v preteklosti sprejeli sklepe, da se vključitvi sistema ICS v sporazum CETA nasprotuje oz. da ta ni potrebna. Takšno stališče sta v Državnem zboru predstavila tudi predsednik Vlade, dr. Miro Cerar in minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek. Verjamemo, da bo Vlada Republike Slovenije skladno s temi stališči v Državni zbor poslala predlog, da Slovenija sporazuma CETA ne podpiše.«

Na shodu smo opozorili tudi na neprimeren odnos Evropske komisije do Vlade Republike Slovenije ter Državnega zbora, saj ta še vedno ni pripravila vseh uradnih podlag in končnega uradnega besedila sporazuma CETA. Kljub temu Evropska komisija pričakuje, da bodo Slovenija in ostale države članice sporazum podpisale v sredini letošnjega oktobra. Vlada in Državni zbor bosta imela tako na voljo zgolj tri tedne časa za preučitev uradnega, skoraj 1600 strani dolgega, predloga besedila sporazuma in sprejem končne odločitve.

Protestniki smo na ploščadi pred Državnim zborom poudarili, da imajo poslanske skupine SMC, DESUS, SD, SDS, NSI, ZL in nepovezani ter manjšinski poslanci priložnost ter dolžnost, da ljudi obvarujejo pred grožnjami, ki jih prinaša sporazum CETA.

Ob zaključku shoda smo tako izrazili pričakovanje, da bodo tudi poslanke in poslanci Državnega zbora z glasovanjem zavrnili podpis škodljivega sporazuma med EU in Kanado.

 

Slike s shoda so na tej spletni povezavi.

dav

Protest STOP CETA, 15. september 2016