Evropska komisija očitno raje kot državljane posluša lobije

Ljubljana, 12. 9. 2014 – Evropska komisija je včeraj zavrnila evropsko državljansko pobudo za zaustavitev prostotrgovinskih pogajanj z ZDA in Kanado kljub neodobravanju in nasprotovanju sporazumom tako strokovne javnosti kot civilnodružbenih gibanj zaradi potencialnega zniževanja standardov in pravic, namenjenih varovanju javnega interesa. Osveščanje o posledicah sprejemanja tovrstnih sporazumov se vseeno nadaljuje, tudi v Sloveniji.

Koalicija 136 evropskih civilnodružbenih organizacij je 15. julija 2014 na Evropsko komisijo vložila prijavo evropske državljanske pobude (ECI) glede prostotrgovinskega sporazuma TTIP (Čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvo) in CETA (trgovinski sporazum s Kanado). Koalicija želi sporazuma preprečiti, saj vsebujeta po njihovem mnenju veliko spornih točk, ki predstavljajo neposredno grožnjo demokraciji. Med njimi izpostavljajo Mehanizem za zaščito investitorjev in pravila o regulatornem sodelovanju.

Kot je komisija navedla v svoji obrazložitvi, mandat za pogajanja, ki ga je Svet Evropske Unije podelil Evropski komisiji, ni pravni akt in zato ne more postati predmet Evropske državljanske pobude. Odločitev Evropske komisije je presenetljiva, saj so organizatorji pred prijavo pobude naročili pravno študijo, ki je zakonodajno ustreznost pobude potrdila.

Za Michaela Eflerja, edega od organizatorjev pobude, zavrnitev zgolj »potrjuje strategijo Komisije, da iz pogajanj o TTIP-u in CETI izključi državljane in Evropski parlament. Namesto da bi pozornost namenili državljanom, so raje prisluhnili lobijem.« Možnosti o nadaljnjih skupnih aktivnosti bo mreža evropskih organizacij preverila v prihajajočih dnevih, vsekakor pa po besedah Eflerja ta odločitev ne pomeni konec aktivnosti mreže.

V Umanoteri obžalujemo zavrnitev pobude, saj takšna odločitev zgolj krepi nezaupanje državljanov v evropske institucije in njihovo demokratičnost, kar je v času, ko je zaupanje že na zaskrbljujoče nizki ravni, še posebej kritično. V prihodnjih tednih bomo zato kljub temu izvedli serijo javnih razprav, s katerimi želimo javnost seznaniti z vsebinami teh sporazumov in opozoriti na morebitne grožnje, ki jih ti sporazumi prinašajo. Prva taka razprava bo v torek, 23. septembra, ob 17. uri v prostorih e-kavarne KID Pina v Kopru. Aktivnosti bomo še dodatno okrepili z natečajem za kratek film, ki se izteče 22. septembra.

Celotna izjava evropske mreže Stop TTIP je na voljo na spodnjem naslovu (v angleščini)
http://stop-ttip.org/eu-commission-wants-to-wipe-out-citizens-involvement-in-ttip-and-ceta/

Zavrnitev in pojasnilo Evropske Komisije je na voljo na spodnjem naslovu:
http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/non-registered/details/2041