Iniciativa Glas ljudstva predstavlja predsedniški Volitvomat

Glas ljudstva, iniciativa, ki združuje več kot 100 civilnodružbenih organizacij ter več tisoč posameznic in posameznikov z vseh družbenih področij in iz celotne Slovenije, je na novinarski konferenci 28. septembra 2022 predstavila predsedniški Volitvomat ter odzive kandidatov in kandidatk na nekaj ključnih vprašanj.

 

Na zadnjih predsedniških volitvah je bila volilna udeležba nizkih 42 %. Ker je demokracija resnično demokratična le, če pri odločanju sodeluje kar največ ljudi, želi Glas ljudstva doseči rekordno volilno udeležbo na predsedniških volitvah in tudi tokrat v središče predvolilnega časa umestiti vsebinsko razpravo o demokratični, zeleni in pravični družbi. Politiko želimo vrniti nazaj v roke ljudem in s tem krepiti demokracijo.

 

Glas ljudstva se torej vključuje tudi v predsedniško kampanjo.

 

Da se bodo volivke in volivci lažje odločili, komu zaupati svoj pomemben glas na predsedniških volitvah, je Glas ljudstva pripravil preprosto spletno orodje: VOLITVOMAT.

Reševanje Volitvomata je enostavno. Na spletnem mestu volitvomat.si v nekaj minutah odgovorimo na 30 vprašanj, na katera so že predhodno odgovorili kandidatke in kandidati, ter tako preverimo, v kolikšni meri se naše vrednote in prepričanja ujemajo s tistimi, ki želijo biti naš predsednik ali predsednica.

Vprašanja se nanašajo na pristojnosti predsednika ter na vrednote, ki jih zagovarja. Z vprašanji smo tako preverjali stališča kandidatov, vrednote, držo in odnos do pomembnih družbenih vprašanj z različnih področij: zunanje politike, človekovih pravic, vladavine prava, obrambe, sodstva, okolja, gospodarstva, zdravstva, medijev, kulture in opravljanja predsedniške funkcije.

 

Vprašanja so namenoma podana iz različnih svetovnih in vrednotnih nazorov, to niso stališča iniciative Glas ljudstva.

 

Proces priprave Volitvomata je bil vključujoč. S strani številnih organizacij civilne družbe in posameznikov strokovnjakov je prispelo več sto vprašanj, v končni izbor pa je vključenih 30.

Poleg tega je zdaj objavljena tudi spletna stran Glas ljudstva za predsedniške volitve, kjer objavljamo vse njihove odgovore z obrazložitvami; objavljamo torej nekakšne »osebne izkaznice predsedniških kandidatk in kandidatov«.

Vprašalnik za vključitev v Volitvomat smo poslali prav vsem, ki so napovedali kandidaturo na predsedniških volitvah. Odzvalo se jih je veliko, tudi tistih, ki do zadnjega dne, ko je potekala tudio tiskovna konferenca, še niso vložili kandidature na Državno volilno komisijo. Trenutno so v Volitvomat torej vključeni vsi tisti, ki so oddali kandidaturo na DVK in obenem oddali svoja stališča v Volitvomat. To so: Vladimir Prebilič, Gregor Bezenšek ml., Nataša Pirc Musar, Miha Kordiš, Milan Brglez, Sabina Senčar in Janez Cigler Kralj.

Z Volitvomatom želimo razbiti mit, da so vsi isti. Niso vsi isti! Odgovori kandidatk in kandidatov so pokazali, da imajo različne poglede na družbo, demokracijo in našo prihodnost in prepričani smo, da v tako široki paleti kandidatk in kandidatov vsakdo lahko najde tistega, ki mu je vrednotno blizu.

 

Želimo pa tudi razbiti mit, da predsedniška funkcija pri nas sploh ni pomembna. Ni res! Še kako je pomembno, kdo je naš najvišji politični funkcionar, ki je edini izvoljen neposredno, in kdo je tisti, ki v svetu predstavlja Republiko Slovenijo ter nas zastopa.

 

Zato vabljeni na Volitvomat in preverite, kdo je vaš predsednik ali predsednica.

 

In ne pozabimo – naš glas šteje samo, če ga na volitvah oddamo!

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaj nas še čaka to jesen?

V tednu pred predsedniškimi volitvami bomo organizirali Veliko javno predvolilno soočenje predsedniških kandidatk in kandidatov z ljudstvom, soočenje, kjer bodo morali kandidati in kandidatke v odprtem, javnem prostoru odgovarjati na vprašanja civilnodružbenih organizacij in posameznikov.

Glas ljudstva se vključuje tudi v lokalne volitve z lokalnimi aktivisti na terenu.

Obenem opravljamo tudi monitoring izvajanja zavez, ki so jih volivkam in volivcem dale politične stranke pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami – torej spremljamo izvajanje njihovih zavez, decembra bomo predstavili prvo sistematizirano poročilo.

 

Poleg tega naslavljamo tudi najbolj pereče teme tega trenutka in zato 5. oktobra ob 18:00 organiziramo spletno tribuno z naslovom: Ustavimo privatizacijo javnega zdravstva!

 

Glas ljudstva se bo slišal tudi to jesen!