Izšel katalog etičnega obdarovanja 2015

Bliža se čas obdarovanj in vsako leto si belimo glavo, kaj izvirnega podariti svojim prijateljem, znancem, družinskim članom … Prav je tako. Vsako darilo pove veliko o osebi, ki ga poklanja, in njenem odnosu do obdarovanca. Že od nekdaj so ljudje intuitivno vedeli, da z obdarovanjem lahko osrečijo tistega, ki mu kaj podarijo, pa tudi sebe. Če pa pri izbiri upoštevajo še etična načela, pa ima obdarovanje še pozitiven učinek na okolje in družbo.

Zato smo na enem mestu zbrali darila, ki predstavljajo preprosto in elegantno, obenem pa etično izbiro. Katalog etičnega obdarovanja letos sestavljajo izdelki Pravične trgovine 3MUHE, sveže pražena kava Buna, Krilca, darila s čarobno močjo iz Umanotere, voščilnice in botrstvo Društva Humanitas, iz odpadkov narejeni izdelki KED Smetumet, volneni izdelki Breje Preje in iz tradicije izvirajoči izdelki Hiše izročila.

Z izbiro izvirnih in privlačnih daril lahko presežemo preživeto prakso ter posežemo po sveži in inovativni rešitvi. Pri tem pa delujemo na družbeno in okoljsko odgovoren način.

 

Katalog je na voljo na tej spletni povezavi.

 

Gaja Brecelj, Krilca, darila s čarobno močjo (Umanotera): ”Krilca, darila s čarobno močjo, so družbeno odgovorna, trajnostna darila, s katerimi pripomoremo k ohranjanju rastlinskih in živalskih vrst, zmanjševanju revščine v državah globalnega juga, pomagamo v boju s podnebnimi spremembami, ali pa razveselimo otroka brez staršev. Tako lahko z nakupom Krilc omogočimo šolanje otrokom v Gani, posvojimo delfina, nasmejemo otroke v slovenskih bolnišnicah, oskrbimo male živali, kupimo delček tropskega gozda in še in še.”

Živa Lopatič, Pravična trgovina 3MUHE: ”Z vsakim izdelkom, narejenim skladno z načeli pravične trgovine, podpremo proizvajalce in zaščitimo okolje, obdarovancu pa podarimo unikatno in kakovostno darilo, s katerim se lahko posladka, se z njim razvaja, polepša svoj dom ali si nadene nekaj, kar ga razveseljuje.”

Tine Čokl, Zadruga Buna: ”Kava, pripravljena po načelih Buna, pravim kavopivcem ponuja popolnoma drugačno doživetje kave, saj je enotnega izvora, gojena v senci, ročno obrana in sveže pražena, zapakiramo pa jo v stekleno ali papirnato embalažo, ampak šele tik pred tem, ko bo predana obdarovancu. Kakovost surovega zrna, pravilno praženje in takojšnja uporaba praženega zrna so ključni za doživetje vseh arom in okusov, ki jih kavopivcem lahko ponudi skodelica kave.”

Dado Kebe, Društvo Humanitas: ”Botrstvo je namenjeno posameznikom in podjetnikom, ki znajo prisluhniti ljudem v stiski ne glede na to, kje so. Podpirati izobraževanje otrok doma in po svetu, ter jim omogočiti, da postanejo samostojni odrasli v bodočnosti, je eden izmed načinov zmanjševanja nepravičnosti in revščine v določenih delih sveta.”

Nina Arnuš, Breja Preja: ”Prisrčnice so namenjene ljubiteljicam in ljubiteljem domačih rokodelskih izdelkov, ki jim je pomembna tako forma kot vsebina. Vanje lahko namreč shranijo tekoče domače pripravke in se z njimi pocrkljajo na doseženih vrhovih. Prisrčnica je inovativno trajnostno darilo, izdelano v Sloveniji iz domačih surovin.”

Maja Rijavec, KED Smetumet: ”V Kulturno ekološkem društvu Smetumet se družimo s smetmi in iz njih ustvarjamo nove uporabne predmete. Pri zasnovi izdelkov smo pozorne na to, da naši izdelki uporabnikom nudijo bolj trajnostni način reševanja njihovih vsakdanjih izzivov. ”

Urša Telič Miler, Hiša izročila: ”Darila Hiše izročila so namenjena vsem, tako podjetjem kot tudi posameznikom, ki želijo z nakupom podpreti ohranjanje nesnovne kulturne dediščine, da bo na voljo tudi prihodnjim generacijam.”

photo 1