James E. Hansen: Gradnja novih termoelektrarn na premog je nemoralna

"Gradnja novih termoelektrarn na premog je nemoralna, ker bodo posledice nosili mladi, bodoče generacije in narava, ki nimajo možnosti za zaščito svoje prihodnje blaginje," je v pismu predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu in poslancemzapisal direktor Nasinega Inštituta za vesoljske študije (NASA Goddard Institute for Space Studies) in svetovno priznani klimatolog James E. Hansen.

Hansen je Virantu pisal glede državnega poroštva za gradnjo TEŠ 6. V pismu Hansen poudarja, da je zaustavitev gradnje TEŠ 6 bistvenega pomena, če naj Slovenija prispeva svoj delež k rešitvi globalnega problema podnebnih sprememb. "Izbira med alternativnimi viri energije je lokalna zadeva. Moratorij na nove premogovne elektrarne in postopna opustitev uporabe premoga pa je nujni globalni cilj, če želimo ohraniti čudesa narave, naše morske obale ter našo družbeno in gospodarsko blaginjo," opozarja Hansen.

Predsednika državnega zbora in poslance poziva, naj odigrajo vodilno vlogo pri zavrnitvi državnega poroštva za posojilo Evropske investicijske banke.

Preberite pismo v celoti. (slo, eng)