K povišanju podnebnega cilja EU danes pozvala tudi evropska mesta, podjetja in NVO

Pred začetkom razprave Evropskega sveta o povišanju podnebnega cilja EU do leta 2030 je danes skupina podjetij, vlagateljev, lokalnih in regionalnih oblasti ter nevladnih organizacij na voditelje EU naslovila skupno izjavo in jih pozvala k dogovoru o najbolj ambicioznem podnebnem cilju. Med podpisniki izjave so poleg Umanotere tudi Gen-I, Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani, mreža Plan B za Slovenijo ter Focus.

Skupno pismo je podpisalo podpisalo 47 organizacij, ki predstavljajo več kot 2.700 mest, 330 regij, 62 milijard EUR naložbenega portfelja, več kot 800 podjetij in 330 nevladnih organizacij. V njem smo skupaj jasno izrazili željo in pričakovanje, da se podnebni cilj EU do leta 2030 bistveno poveča.

 

 

Povzemamo besede Barbare Kvac iz Focusa, ki pravi: ”Zdaj, ko je Evropski parlament sprejel stališče, da mora EU svoj podnebni cilj do leta 2030 povišati na vsaj 60 %, so na potezi države članice. Če želi EU spoštovati zaveze Pariškega sporazuma, si mora zastaviti z znanstvenimi opozorili skladen 65 % cilj. Višji kot bo cilj, ki si ga bo EU zastavila, več bo priložnosti za zelena delovna mesta in oživitev naših gospodarstev.”