Problematika letalskega sektorja v luči epidemiološke krize

Še nekaj mesecev nazaj smo bili v Umanoteri ob omembah kampanje Leto brez leta in komuniciranju naše odločitve za enoletno odpoved letenju deležni številnih dvignjenih obrvi in zmajevanja z glavo. Morda ste se tudi sami znašli v podobnih situacijah v družinskem krogu ali s prijatelji in znanci. Danes je »prizemljenost« postala nova resničnost, vendar iz napačnih razlogov. Kriza zaradi koronavirusa ni nekaj, kar bi nas moralo veseliti. In če se ljudje za nekaj mesecev odpovejo letenju, to zagotovo ne bo ustavilo podnebnih sprememb. Po drugi strani pa nam je pandemija pokazala, da so hitre in daljnosežne spremembe še kako mogoče.

Če so hitre spremembe več kot očitno možne, zakaj se torej ne zgodijo v primeru podnebne krize? Na to vprašanje obstaja kar nekaj možnih odgovorov. Dele problema je tako moč najti v zanikanju podnebnih sprememb, pomanjkanju znanja o problematiki ter v nesprejemanju realnosti podnebne krize, ki vodi v razkorak med tem, kar bi morali storiti in tem, kar dejansko storimo. Prav tako ne smemo pozabiti na vpliv obstoječih družbenih norm (npr. hipermobilnost in potrošništvo) in nenazadnje na sam sistem, ki aktivno spodbuja ogljično intenziven življenjski slog in nas na nek način vanj »zaklepa«.

V tem izjemnem času, ko smo vsi primorani ostati na tleh, je še posebej pomembno, da budno spremljamo dogajanja na sistemski ravni – politike in letalstvu namenjena infrastruktura namreč tudi v teh kriznih časih »delujejo« v smeri spodbujanja nadaljnje rasti letalske industrije.

Vabimo vas, da tudi sami sodelujete pri tem. Še naprej aktivno spodbujajte razprave o vprašanju letalskega prometa in s tem povezanih podnebnih sprememb, vključno z ogromnimi vlaganji v reševanje letalskih prevoznikov, ki jih celo vodilni svetovni ekonomisti štejejo za neučinkovite. Podpirajte tekoče kampanje in peticije, kot sta #SavePeopleNotPlanes in Fairosene. In nenazadnje, vključite se ali podpirajte mrežo Stay Grounded, ki povezuje aktiviste, projekte in nevladne organizacije po vsem svetu.

V prihajajočih tednih bomo v Umanoteri še naprej natančno spremljali, kaj se dogaja z reševanjem letalskega sektorja v Sloveniji. Med drugim ali bo družba Fraport, ki je imela leta 2019 dobiček v višini 1,18 milijarde EUR (pred obdavčitvijo) [1], v Sloveniji deležna javne podpore za širitev terminala na ljubljanskem letališču (ne!).

Ostanite zdravi in prizemljeni!

 

[1] Podjetje Fraport Slovenija je imelo leta 2019 16,2 milijona EUR dobička (pred obdavčitvijo)