»Kako se lahko prav in dobro odločava jaz pa ti?«

V Sloveniji vsako leto povzročimo skoraj 9 ton CO2e izpustov toplogrednih plinov na osebo. Za omejitev nevarnih posledic podnebnih sprememb bi morali izpuste zmanjšati na manj kot 2 toni na osebo.

Na pomoč so nam priskočili znani Slovenci in z nami delili svoje poglede na to, kaj lahko sami naredimo za blaženje podnebnih sprememb.

Fotograf Arne Hodalič izpostavlja problem prekomernega potrošništva in poudarja, da sam ne kupuje odvečnih stvari; tako je celo svoj zadnji avto kupil leta 1988. Velik pomen pripisuje zmanjšanju potrošnje energije v gospodinjstvu in tako sam »zelo po gorenjsko« ugaša luči.

Pevka Jadranka Juras med nizanjem nasvetov poudarja, da moramo sami postati sprememba, ki jo želimo videti.

Primož Forte – Gušti iz Ene žlahtne štorije nam v svojem videu na šaljiv način razloži, da sam najraje uporablja okolju prijazno prevozno sredstvo – svoje noge in poudari pomen uporabe javnega potniškega prometa. Mladi bomo namreč morali z odločitvami, sprejetimi danes, živeti v prihodnosti.

Bivši košarkar Sani Bečirović se nam javlja s smučišča in nam sporoča, naj se izognemo prekomernemu potrošništvu in naj tehnoloških izdelkov ne menjamo pred koncem njihove življenjske dobe.

Nenazadnje glasbenica Urška Majdič v svojem videu med drugim izpostavi pomen manjše uporabe mesa in mlečnih izdelkov ter prehoda na prehrano rastlinskega izvora in pa zmanjšanja količine zavržene hrane. In – kot pravi Urška v videu (in se zelo strinjamo!) – glede podnebnih sprememb: »To bi bilo neumno in nevarno ignorirat!«

 

Vabljeni k ogledu posameznih videov: