Konferenca Javne finance za pravični zeleni prehod: tveganja in priložnosti v Sloveniji in EU

Umanotera in Climate Action Network Europe vabita na konferenco z naslovom Javne finance za pravični zeleni prehod: tveganja in priložnosti Sloveniji in EU. Ta bo potekala 16. novembra 2023 med 9.00 in 12.30 v Mestnem muzeju Ljubljana.

Javna sredstva za pravični zeleni prehod so podvržena hitro spreminjajočim se razmeram in pritiskom. Evropska unija je v procesu ponovno uvedbe fiskalnih pravil, ki bodo omejila dodatno javno zadolževanje. Hkrati se pogostost in resnost s podnebjem povezanih katastrof, kot so bili lanski požari in avgustovske poplave v Sloveniji, močno povečujeta, kar predstavlja dodatno breme za državni proračun.

Bo sredstev za pravični zeleni prehod in krepitev javnega dobrega dovolj?

Kako zagotoviti, da naš razpoložljivi državni proračun sploh prispeva k blaženju podnebnih sprememb in prilagajanju nanje, namesto da doseganju teh ciljev škoduje?

Hkrati postaja vse bolj jasno, da je zeleni prehod vpet v družbeni sistem, ki se odraža v globokih in rastočih neenakostih. Kateri so alternativni viri javnih prihodkov za zeleni prehod, ki teh sistemskih neenakosti ne bodo še povečevali, temveč jih bodo zmanjševali?

Na ta vprašanja bodo skušali odgovoriti nacionalni in mednarodni strokovnjaki, vi pa ste vabljeni, da jim prisluhnete in prispevate k razpravam.

Vabilo s programom najdete tu.
Obvezne prijave zbiramo tukaj.

Dogodek je brezplačen, vendar je prijava obvezna. Konferenca bo potekala v angleškem in slovenskem jeziku, na voljo pa bo tolmačenje iz slovenščine v angleščino.

 

Konferenco organizira Umanotera v okviru projekta “V smeri podnebno nevtralne Evrope: Učinkovito razporejanje evropskih sredstev”, ki je del European Climate Initiative (EUKI, www.euki.de), nemškega ministrstva za gospodarstvo in energijo (BMWK). Vsebina ne odraža pogledov BMWK.