Leto pretresov in izjemne politične participacije [Umanoterino letno poročilo 2022]

Dragi prijatelji, podpornice, partnerji in soaktivistke,

Mesec maj zaključujemo s pogledom nazaj in z najnovejšim letnim poročilom. Umanoterino letno poročilo 2022 najdete tukaj, v njem pa se leta pretresov in izjemne politične participacije spominjamo skozi projekte in akcije, katerih del smo bili.

V letošnjem kontekstu delovanja tako pišemo o podnebni in ekosistemski krizi, še vedno prisotni pandemiji ter ruski invaziji na Ukrajino, ki so predstavljale pomembne pretrese lanskega leta. Posledično smo bili priča energetski draginji ter tudi podražitvam hrane, ki smo jih občutili tudi pri nas. O vsem tem smo v Umanoteri govorili prek nastopov v medijih, izdanih publikacij, sodelovanja v delovnih skupinah ter prek priprave konstruktivnih predlogov, ki smo jih naslavljali na odločevalce. Lansko leto smo te teme zaznamovali tudi skozi številne dogodke, ki smo jih organizirali v spletni obliki ter v živo. Posebno pomemben del našega delovanja pa je v 2022 predstavljala aktivacija – na terenu, na obči ravni civilne družbe in ljudstva.

V tem, kar počnemo, nas podpirate tudi sami in za to se vam iskreno zahvaljujemo. Tudi z vašo pomočjo lahko svoje delovanje nadaljujemo nemoteno in neodvisno (podrobnosti o tem, kako nas lahko podprete, si preberite tukaj).

Več o tem, kaj vse smo v lanskem letu dosegli, katere projekte smo zaključili in katere začeli ter kako smo se aktivistično udejstvovali, pa najdete v obsežnem poročilu o našem letu 2022 na povezavi tukaj.

Vljudno vabljeni k branju!

Ekipa Umanotere

V letu 2022 smo zaposleni v Umanoteri na poti v službo in domov prekolesarili in prepešačili 5428 km. Z nadomeščanjem avtomobilskih prevozov smo tako prihranili 945 kg izpustov CO2. Na fotografiji manjka Hana, ki je bila ravno takrat na dopustu.