Mi smo kvorum! [Ob zmagi skupnosti za vodo]

Dragi okoljski sopotniki,

Hvaležnost. To je beseda, s katero lahko opišemo občutja Umanoterine ekipe v tem trenutku. Hvaležnost vsem, ki ste referendumsko kampanjo podprli s prostovoljnim delom, donacijami in seveda s podpisi PROTI. S podpisi proti škodljivi noveli Zakona o vodah, s čimer smo pokazali, da nam je za naravo še kako zelo mar.

Številne nevladne in strokovne organizacije smo si več kot tri mesece prizadevale za zavrnitev škodljivega Zakona o vodah, ki bi omogočal gradnje na vodi in ob vodi. Postavljali bi se lahko hoteli, parkirišča, bencinski servisi, trgovski centri, veliki oglasni panoji. Ta pozidava pasu tik ob vodi, ki deluje kot filter, pa bi ogrozila tudi našo pitno vodo. Postopek sprejemanja zakona je bil nedemokratičen in netransparenten, iz njega pa je bila izključena vsa strokovna in civilno družbena javnost.

Z včerajšnjo suvereno zmago smo dokazali, da nam lahko uspe samo skupaj in da volivci nikakor ne bomo dovolili, da kratkoročni gospodarski interesi ogrozijo to, kar je res pomembno – vodne vire, naše največje naravno bogastvo.

To je bila kampanja skupnosti. Bila je kampanja solidarnosti, sodelovanja, upanja. Povezali smo se ljudje iz vseh vetrov – strokovnjaki, okoljevarstvene in druge nevladne organizacije, glasbeniki, igralci, športniki, taksisti … in številni prostovoljci po vsej Sloveniji.

Pokazali smo, da smo skupnost, ki ji je mar – za ekosisteme, za našo pitno vodo, za naše zdravje, za prost dostop do vode za vse, za demokracijo in za našo prihodnost. Skupnost, ki smo jo izoblikovali v zadnjih nekaj tednih in mesecih ter ki nakazuje obrise družbe, v kateri želimo živeti. Obrise družbe, v kateri vladajo spoštovanje do narave in njenih danosti, družbe, v kateri vlada solidarnost med ljudmi in kjer se nam za trajnostno prihodnost ni bati.

Hvala vsem soborkam in soborcem.

Skupaj nam je uspelo.

Gaja, Polona, Andrej, Renata, Jonas in Nika

 

Fotografija: Aljoša Kravanja