Na Evropski komisiji predlog za zaustavitev sporazumov TTIP in CETA

Ljubljana, 15. 7. 2014 – Koalicija 136 evropskih civilnodružbenih organizacij bo danes na Evropsko komisijo vložila prijavo evropske državljanske pobude (ECI) glede prostotrgovinskega sporazuma TTIP (Čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvo) in CETA (trgovinski sporazum s Kanado). Ob tem bodo ob 12. uri v Bruslju organizirali konferenco za medije, ki jo lahko spremljate v živo na tem spletnem naslovu: http://www.stop-ttip.org/.

Koalicija želi sporazuma preprečiti, saj vsebujeta po njihovem mnenju veliko spornih točk, ki predstavljajo neposredno grožnjo demokraciji. Med njimi izpostavljajo Mehanizem za zaščito investitorjev in pravila o regulatornem sodelovanju.

Evropska komisija ima na voljo dva meseca, da preveri ustreznost prijavljene pobude, kar pomeni, da bi lahko podpise podpore pozivu začeli zbirati sredi septembra. V Sloveniji bo zbiranje podpisov koordinirala Umanotera, slovenska fundacija za trajnostni razvoj.

Spomnimo: Umanotera od aprila do oktobra 2014 izvaja projekt Trgovanje s prihodnostjo, s katerim želi spodbuditi dialog o varovanju okolja in družbenih pravic v prostotrgovinskih sporazumih. TTIP, o katerem tečejo obsežna pogajanja, naj bi z odpravo netarifnih ovir prinesel gospodarsko rast na obeh straneh Atlantika. Z odpravo netarifnih ovir pa se pojavlja tudi grožnja po odpravi obstoječe ravni pravic in varnosti, saj je namen t.i. netarfinih ovir varovanje okolja, potrošnika ali npr. zagotavljanje prehranske varnosti. Zato bo Umanotera v prihajajočih mesecih organizirala javne razprave o sporazumu TTIP in njegovih implikacijah na okolje in družbo.