Novo poročilo IPCC: čas pretvarjanja je mimo, hitro ukrepanje je nujno!

Včeraj objavljeno poročilo Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC) z naslovom »Podnebne spremembe 2022: vplivi, prilagajanje in ranljivost« prinaša jasna sporočila. Sedaj še bolje razumemo, kakšni bodo vplivi podnebnih sprememb, vemo, da bodo ti vplivi izjemno škodljivi, jasno pa je tudi, da lahko to škodo vsaj omilimo z zmanjšanjem naših emisij toplogrednih plinov.

Novo poročilo IPCC predstavlja najbolj izčrpen znanstveni pregled vplivov podnebnih sprememb doslej. Temelji na kar 34.000 znanstvenih objavah, pripravljalo ga je 270 avtorjev in 675 sodelujočih avtorjev; dokument pa je pred samo javno objavo opravil več recenzijskih krogov z več deset tisoč komentarji in izboljšavami.

Kaj nam torej sporoča znanost? Medtem ko bodo v Sloveniji tudi po »najbolj pozitivnem« scenariju izpustov TGP vplivi (in posledice) ekstremnih vremenskih razmer, dviga morske gladine in novih bolezni postali še bolj očitni, bodo nekatera območja po svetu potisnjena prek kritične meje za preživetje; še posebej v primeru, da se bodo globalne emisije zniževale počasneje kot zahtevano.

Jonas Sonnenschein, Umanotera: »Čas pretvarjanja je mimo. Besede znanstvenikov so boleče jasne: tudi če bomo dosegli svoje politične cilje in razogljičili gospodarstva do sredine stoletja, bodo vplivi podnebnih sprememb resni, a hkrati bodo le-ti potencialno še vedno obvladljivi. V primeru, da se to ne zgodi, pa je situacija precej bolj dramatična. Če torej ne bomo uspeli zmanjšati emisij v zadostni meri, bomo morda priča propadu najpomembnejših ekosistemov še pred koncem stoletja, kar bo nosilo katastrofalne posledice za vse nas.«

Znanstveniki so z zadnjim IPCC poročilom jasni: razvite države, kot je Slovenija, morajo nujno udejaniti svoje politične zaveze v obliki konkretnih podnebnih ukrepov in hkrati povečati podporo podnebno močno prizadetim državam in skupnostim po svetu, ki se sicer na hitro spreminjajoče se podnebje ne bodo uspele prilagoditi dovolj hitro.

Povzetek poročila je dostopen tukaj (v angleščini)