O podnebnih spremembah in migracijah v Ugandi, Boliviji in Palestini

V okviru projekta Onkraj zgodb so naši pridruženi partnerji pripravili videe, v katerih skozi svoje oči predstavljajo podnebne spremembe in migracije v Ugandi, Boliviji in Palestini.

  1. Environmental Alert iz Ugande so v spletnem predavanju gostili dr. Davida Mfitumukizo z Univerze Makerere v Ugandi, ki je predaval o tem, kako na primeru Ugande razumeti podnebne migracije na lokalnih ravneh ter na nacionalni ravni ter kakšen sistemski okvir bi bil potreben, da se jih ustrezno naslovi. Uganda se v kontekstu podnebnih sprememb uvršča med visoko ranljive države, prav tako se v njej soočajo z opazno degradacijo okolja. Kako kombinacija posledic podnebnih sprememb in degradacije okolja (ki se kaže tudi v nenadnih dogodkih, kot so zemeljski plazovi) vpliva na migracije ljudi zaenkrat še ni v zadostni meri raziskano, »dejstvo pa ostaja, da skupni vpliv obeh povečuje ranljivost lokalnih skupnosti,«je izpostavil dr. Mfitumukiza.  Poudaril je tudi problem pomanjkanja pravne zaščite oziroma nasploh pripoznavanja podnebnih migracij in podnebnih beguncev ter potrebo po uveljavljanju sistemskega okvirja tudi na globalni ravni: »Potrebno je pravočasno načrtovanje in sistemski okvir v obliki delujočih politik, da se pripravimo na dogodke, ki se že dogajajo in ki se bodo v prihodnosti dogajali v večji meri.«Ob tem je za Ugando poudaril manko celovitega zakonodajnega in / ali političnega okvira glede migracij, ki bi vključeval tudi okolje in podnebne spremembe.
  2. Teatro TRONO iz Bolivije so pripravili raziskovalni video, v katerem govorijo o jezeru Poopo ter o tem, kako so s tem področjem povezani požari v Amazoniji, izginjanje ledenikov, preskrba z vodo, izguba biodiverzitete in selitve ljudstev, kot so Uruji. Jezero Poopo je bilo nekoč drugo največje jezero v Boliviji, leta 2015 pa so ga že razglasili za popolnoma izsušeno.
  1. Anwar Samara je pripravila spletno predavanje, v katerem izveste, kako posledice podnebne krize že občutijo prebivalci in prebivalke Palestine: poletne temperature se višajo, zimske nižajo, ljudje se borijo s pomanjkanjem vode, močnimi vetrovi in požari. Hkrati pa posledice podnebne krize in nezmožnost prilagajanja še stopnjuje izraelska okupacija, saj Palestinci in Palestinke nimajo dostopa do lastnih naravnih virov. Predavanje je dostopno na povezavi tukaj ali s klikom na sliko.

 

 

Vsebine so nastale v okviru projekta Onkraj zgodb, ki ga finančno podpira program Erasmus+. Vsebina aktivnosti je izključno odgovornost organizatorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske unije in ostalih financerjev projekta.