O (pre)hrani v času podnebnih sprememb z izobraževalci_kami

Ali ste vedeli, da je povprečni skupni ogljični odtis prebivalcev_k Slovenije v tem trenutku skoraj petkrat prevelik? To je le eno izmed vprašanj, o katerih so prejšnji teden skupaj sodelavkama Umanotere Gajo in Niko razpravljali udeleženci 3. regijskega srečanja vodij timov Zdravih šol v ljubljanski regiji.

Sodelavki Umanotere sta 84 udeležencem predstavili nabor konkretnih aktivnosti, ki jih lahko uporabijo pri svojem delu, eno izmed pripravljenih delavnic pa so preizkusili tudi v praksi – in ravno tu smo se pozabavali tudi s kvizom, ki je razkril, da imamo o določenih dejstvih v povezavi s sistemom oskrbe s hrano napačno vedenje. Npr. lokalnost ni bolj pomembna od tega, kakšno vrsto hrane izberemo.
Ob opravljenem usposabljanju v Umanoteri ponovno poudarjamo: Samo s spremembo prehranjevalnih navad ne bomo rešili podnebne krize, hkrati pa podnebne krize ne moremo ustrezno nasloviti brez spremembe prehranjevalnih navad. Veliko izobraževalno in motivacijsko moč na tem področju imajo izobraževalci, ki mlade seznanjajo s podnebju in zdravju prijaznejšo hrano, in tako na dolgi rok spreminjajo vsakodnevne prehranske navade ter s tem prispevajo k zmanjšanju negativnih vplivov na naravo in podnebje. In zato nas taka usposabljanja in izkazano zanimanje (ter kreativne ideje) s strani udeležencev še toliko bolj veselijo.
                             
Izvedena delavnica je del aktivnosti Tednov vseživljenjskega učenja 2023, ki jih koordinira Andragoški center Slovenije. Izvedbo delavnice omogoča projekt Z globalnim učenjem do globalnih ciljev II, ki ga izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ga Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.