ODPRTO PISMO PREDSEDNIKU VLADE V ODSTOPU

V času, ko bo po končani javni razpravi vlada v odstopu kmalu sprejemala prvega izmed ključnih dokumentov za odločnejše ukrepanje glede podnebnih sprememb – Nacionalni energetski in podnebni načrt, smo želeli predsedniku vlade v januarju osebno predati podpise zbrane v podporo kampanji Večina pričakuje ukrepe.

Kampanjo je podprlo skoraj 12.700 posameznic in posameznikov ter 255 organizacij*, kar predstavlja največjo tovrstno akcijo v zgodovini Slovenije doslej. Ker smo bili – še pred odstopom – zavrnjeni z navedbo, da se predsednik vlade »zaradi drugih obveznosti v predlaganem terminu (in nasploh v prvih mesecih novega leta) žal ne more odzvati«, kasneje pa je tudi odstopil, smo mu zbrane podpise podpore predali preko odprtega pisma.

Celotno pismo lahko preberete na tej povezavi.

Ob tej priložnosti smo predsedniku vlade v odstopu poslali tudi izvod poročila Ocena podnebnih sprememb v Sloveniji do konca 21. stoletja, ki ga je pripravila Agencija Republike Slovenije za okolje. Zadnji osnutek NEPN je namreč nezadosten, zato ocenjujemo, da predsednik vlade v odstopu ni dobro seznanjen s tem, kako bodo (glede na projekcije) podnebne spremembe vplivale na Slovenijo.