Otvoritev razstave Na vroči strani Alp v Državnem svetu RS [VABILO]

Umanotera in Državni svet Republike Slovenije vas vabita na otvoritev razstave

Na vroči strani Alp – življenje v času podnebnih sprememb

v sredo, 12. maja 2021, med 12. in 12.30 uro,

v preddverju dvorane Državnega sveta, Šubičeva 4, 1000 LjubljanaNekaj dni pred svetovnim dnevom podnebnih sprememb vas vabimo na ogled razstave »Na vroči strani Alp«, ki orisuje posledice podnebnih sprememb, ki jih bomo v Sloveniji občutili, če ne bomo hitro in odločno zmanjšali izpustov toplogrednih plinov.

Predstavljena problematika še nikoli ni bila tako aktualna kot danes. V času slovenskega predsedovanja EU se bomo morali pogajati o ključni podnebni zakonodaji, ki bi omogočila podnebno nevtralnost do sredine stoletja, kar je glavni cilj novega Evropskega podnebnega zakona. V kratkem pa bodo poslanci obravnavali Resolucijo o Dolgoročni podnebni strategiji Slovenije do leta 2050, ki jo je Vlada sprejela konec aprila.

Otvoritveni dogodek razstave bo med drugim osvetlil podnebne scenarije, ki jih v Sloveniji lahko pričakujemo v prihodnosti. Izpostavil bo že vidne posledice podnebnih sprememb pri nas, predvsem na lokalni ravni, ter opozoril na nujnost sprejemanja hitrih in ambicioznih politik na tem področju. Udeležence bodo nagovorili:

  • Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije
  • Tomaž Horvat, državni svetnik, predstavnik lokalnih interesov – Nova Gorica
  • Gregor Vertačnik, Agencija RS za okolje
  • dr. Jonas Sonnenschein, Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj

Dogodek bo v živo predvajan na Facebook povezavi tukaj in dostopen prek povezave na spletni strani S-TV Skledar (YouTube in Twitter).

 

Dogodek organizira Umanotera v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.