Po COP24: Mladi postavili ogledalo okornemu, zastarelemu in z interesi fosilnega kapitala zavrtemu procesu podnebnih pogajanj

Stvar, ki je morda najbolj zaznamovala letošnji COP, je bila prisotnost mladih podnebnih aktivistov, ki so postavili ogledalo okornemu, zastarelemu in z interesi fosilnega kapitala zavrtemu procesu podnebnih pogajanj. Podnebne spremembe mladi prepoznavajo kot krizo, ki bo resnično in usodno zaznamovala njihova življenja, in zahtevajo njeno takojšnje naslavljanje. Za to so že danes na voljo vsa potrebna znanja, tehnologije in sredstva, manjka samo politična volja. Sporočila mladih politikom in gospodarstvu so bila ostra in jedrnata: časi političnih floskul o zeleni rasti so mimo – zdaj štejejo samo dejanja, fosilna goriva morajo ostati v tleh. Švedska 15-letnica Greta Thunberg, ki je začela gibanje šolskih stavk za podnebje, je v svojem govoru poudarila, da podnebne krize ne bomo rešili, če je ne bomo obravnavali kot krizo.  

Tudi na tokratnem podnebnem vrhu so prevladali kratkoročni interesi držav nad znanostjo. Leto podnebnih katastrof in alarmantno opozorilo svetovnih znanstvenikov bi morala prinesti veliko več. V času, ko celotnim skupnostim in ekosistemom grozi izumrtje, ni dovolj samo prepoznavanje nujnosti ukrepov, ampak so potrebni konkretni odgovori, zato je neodgovorno od svetovnih voditeljev, da ni prišlo do dogovora o potrebnem povišanju podnebnih ciljev, da bi dosegli potrebno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

Slab priokus puščajo prepirljivost okrog tehnikalij in prizadevanja nekaterih držav, da bi razvodenela pomembnost poročila IPCC o globalnem segrevanju za 1,5 stopinje. Veliko je peska v kolesju, a dobra stvar je, da se je podnebni vrh zaključil s sprejetjem t.i. knjige pravil za izvajanje pariškega sporazuma in da se mednarodno sodelovanje nadaljuje, kar v luči razraščanja nacionalizma in izrecnega blokiranja prizadevanj za omejitev nevarnih podnebnih sprememb s strani pomembnih držav, kot so ZDA, Rusija, Brazilija in celo gostiteljica Poljska, ni bilo samoumevno.