V sodelovanju z Ano Žontar Kristanc (Anina kuhinja) smo pripravili že drugega v nizu podnebju prijaznih receptov, tokrat je v spletni obliki na voljo recept za vegi boranjo s sojinimi koščki in pire krompirjem.

Priprava je preprosta, zato nimamo izgovorov, da se je ne bi lotili, pa še nekaj dobrega naredimo za okolje in za vse nas.

Čas priprave: 15-20 minut

Čas kuhanja: 30-40 minut

Količina: 4 osebe

Sestavine:
Sestavine za boranjo:
1/2 rumene čebule
100 gramov sojinih koščkov
1 lovorjev list
1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu
sol in poper v prahu – po okusu
500 ml vode ali zelenjavne jušne osnove
1 manjši svež paradižnik
3 polne pesti kuhanega stročjega fižola (ali svežega)
100 ml vode + 1 polna žlica moke + 1/3 čajne žličke paradižnikovega koncentrata
1 vejica svežega peteršilja (ali 1/2 čajne žličke suhega)

Predlog za postrežbo:

pire krompir
kuhan riž

Postopek:

Sojine koščke namočimo v soljeno vročo vodo za nekih 10 minut.

Čebulo narežemo na drobno. V ponev dodamo žlico olja in na njej popečemo čebulo, da se omehča in ponekod malo zapeče. Dodamo ožete sojine koščke in jih pražimo nekaj minut. Nato dodamo mleto sladko papriko in lovorjev list. Pražimo minuto, nato pa zalijemo z vodo/juho. Dodamo vsaj 1/3 čajne žličke soli in poper. Pripeljemo do vretja in nato na srednjem ognju kuhamo 10 minut.

Po tem času dodamo narezan svež stročji fižol. Če imamo pri roki že kuhanega, tega dodamo popolnoma na koncu. Kuhamo 20 minut, da se fižol skuha.

Takrat dodamo drobno narezan paradižnik in kuhamo nadaljnjih 5 minut. Vmešamo fino zmešano moko z vodo in paradižnikovim koncentratom. Dodamo še sveže narezan peteršilj in pokuhamo minuto, da se omaka nežno zgosti. Po okusu dosolimo, popramo.

Postrežemo zraven pire krompirja ali kuhanega riža.

Vegi boranjo se seveda lahko naredi tudi brez mesnih alternativ – če pa se že odločimo zanje, izberimo sojo iz ekološke pridelave in pridelano čimbolj lokalno.

Celoten recept s fotografijami je na voljo na povezavi tukaj.

Pri naših vsakodnevnih odločitvah za podnebju prijaznejšo hrano nam je lahko v pomoč nekaj krovnih vodil. Izbirajmo hrano, ki je:

  1. večinoma rastlinskega izvora,
  2. pridelana na sonaraven – ekološki ali biodinamični način,
  3. pridelana lokalno – največ 150 kilometrov od kraja bivanja – ter kupljena čim bolj neposredno od lokalnih proizvajalcev ali iz pravične trgovine,
  4. sezonska,
  5. čim manj predelana in
  6. čim manj zapakirana.
  7. Pri potrošnji si prizadevajmo, da hrana ne pristane med odpadki.

Več o tem, kako in zakaj se prehranjevati na podnebju prijazen način, si preberite v vodniku Podnebni meni na povezavi tukaj.

Več o projektu Podnebni meni pa najdete na povezavi tukaj.
 

Spletni recept je nastal v okviru projekta Podnebni meni – spodbujanje nizkoogljične pridelave in potrošnje hrane, ki ga izvaja Umanotera, sofinancira pa VegFund.