Pomemben datum se bliža …

Še teden dni nas loči od pomembnega glasovanja PROTI škodljivemu Zakonu o vodah, kjer bomo s skupnimi močmi zaščitili našo vodo. Predčasno glasovanje bo potekalo v torek (6.7.), sredo (7.7.) in četrtek (8.7.), splošno glasovanje pa v nedeljo, 11.7.

Iskrena hvala vsem, ki ste že do zdaj referendumsko kampanjo podprli s prostovoljnim delom, donacijami, podpisi. Posredujemo še nekaj načinov, kako lahko pomagate.

    • Ker nam lahko uspe samo skupaj. 
    • Ker ne smemo dovoliti, da kratkoročni gospodarski interesi ogrozijo to, kar je res pomembno – vodne vire, naše največje naravno bogastvo.
    • Za vodo, proti škodljivemu zakonu.

1. Ali obljubite?

Preštejmo se: dokažimo, da nas je dovolj, ki bomo 11. julija glasovali proti škodljivemu zakonu o vodah!

Najprej so pred nami skrivali škodljive člene zakona. >> Pa smo prepoznali njihov namen: pozidati obale, privatizirati javni prostor ob rekah, jezerih in morju, dati prednost kapitalu in s tem ogroziti pitno vodo.

Potem so skrajšali razpravo in iz nje izključili strokovne organizacije. >> Pa smo se vseeno oglasili.

Preslišali so nas in zakon z minimalno večino sprejeli. >> Pa smo se odločili zbrati podpise za sklic referenduma.

Onemogočali so nam oddajanje podpisov. >> Pa smo jih vseeno zbrali 60.000.

Prosili smo za zgodnji datum referenduma. >> Pa so ga premaknili najdlje možno v poletje. Z jasnim namenom, da ne dosežemo kvoruma, da nas ne bo dovolj, da zrušimo zakon.

Pred nami je še zadnji korak.  Na volišče nas mora priti vsaj 340.000, ki bomo glasovali proti. 

Kliknite in se zavežite, da se boste udeležili referenduma.

Nanj pripeljite še tri osebe. Le skupaj nam lahko uspe.

2. Kdaj in kako glasujemo predčasno?

– torek, 6. 7. 2021 med 7:00 in 19:00
– sredo, 7. 7. 2021 med 7:00 in 19:00
– četrtek, 8. 7. 2021 med 7:00 in 19:00

Predčasno lahko glasujete samo na volišču, ki je na sedežu tiste volilne komisije, na območju katere ste vpisani v volilni imenik. Predhodna najava ni potrebna. Za predčasno glasovanje ne bodo odprta vsa volišča, tako da mogoče ne boste glasovali na svojem običajnem volišču. Npr. v Ljubljani bo predčasno glasovanje potekalo samo na Gospodarskem razstavišču. Seznam volišč po celi Sloveniji za predčasno glasovanje najdete na: https://zapitnovodo.si/kako-lahko-glasujem-na-referendumu/#Predcasno-glasovanje

3. Imate kakšno uro časa za vodo?

Še vedno potrebujemo prostovoljce. V času predčasnih volitev (6. – 8. julija) pripravljamo še dodatne aktivnosti, zato bomo te tri dni potrebovali vse moči in vsaka ura, vsaka roka je dragocena.

Veseli bomo, če se javite na prostovoljcizapitnovodo@gmail.com

Če bi v svojem lokalnem okolju razdeljevali letake in obešali plakate, nam pišite na materializavodo@gmail.com.

4. Brez denarja bo šlo precej težje.

Vladne stranke so ravno včeraj na vsa slovenska gospodinjstva poslale letake z lažmi o vsebini kampanje. Letake bi radi poslali tudi mi. Za to potrebujemo 30 tisoč evrov. Veseli smo vsake donacije: https://zapitnovodo.si/doniraj-in-pomagaj-zasciti-pitno-vodo.

 

Skupaj nam bo uspelo. Usoda vode je v naših rokah!

 

Več informacij na https://zapitnovodo.si/.

*******

Zakaj nasprotujemo spremembam Zakona o vodah?

  • Zato ker novela zakona razširja možnost posegov na vodna in priobalna zemljišča ter na območja presihajočih jezer z gradnjo enostavnih objektov in objektov v javni rabi. Če smo konkretni, to pomeni tudi, da bodo prost dostop do obrežij preprečevala parkirišča, trgovine, hoteli, gostilne, črpalke, oglasni panoji, ceste, pokopališča … S posegi na ta območja se bodo občutno povečala tveganja za onesnaževanje površinskih in z njimi povezanih podzemnih voda, ti pa so glavni viri pitne vode. Torej gre za ogrožanje naše pitne vode, vodnih in obvodnih ekosistemov in našega zdravja. Poleg tega novela zakona o vodah ogroža prost dostop do vode in obale, saj bodo ti deli dostopni samo za tiste, ki bodo za dostop lahko plačali. Ko je govora o vodi, našem največjem naravnem bogastvu, zagovarjamo javno blaginjo za vse in ne zasebnega razkošja le za nekatere.
  • Problematična ni le vsebina, pač tudi način, kako je bil ta zakon sprejet. Najprej je bila javna razprava skrajšana in ko je že bila končana, so bile v predlog vključene te spremembe. Kljub v slovenski ustavi zapisani pravici do pitne vode in kljub številnim opozorilom strokovnjakov zakon nikoli šel v zakonito, 30-dnevno javno razpravo. Zakon je bil kljub pritisku javnosti nato še sprejet po skrajšanem zakonodajnem postopku. Predlog sprememb tega zakona je bil torej s postopkovnega vidika sprejet na nezakonit in neustaven način. Na sporne prakse sprejemanja samega zakona je opozoril tudi Varuh človekovih pravic. Tako pomembne odločitve se ne smejo sprejemati brez stroke, na hitro in potiho.

Več informacij o tem, zakaj je novela Zakona o vodah sporna, je na voljo na https://zapitnovodo.si/strokovni-argumenti.