Posvet “Od 55 do 1,5”

14. oktobra se je v Ljubljani v okviru odvijal posvet “Od 55 do 1,5” – nacionalni dogodek Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo v okviru njunih podnebnih programov. Posvet je bil organiziran z namenom odpiranja razprave o glavnih elementih predlagane zakonodaje, možnih in potrebnih rešitvah ter priložnostih, ki jih ponuja zakonodajni sveženj »Pripravljeni na 55«, s katerim naj bi EU dosegla vsaj 55 % zmanjšanje emisij do leta 2030 glede na leto 1990. Na posvetu so sodelovali deležniki z različnih področij.

Prvi del dogodka je bil namenjen predstavitvi svežnja »Pripravljeni na 55« in novostim, ki jih ta prinaša. Dogodek je otvoril minister za okolje in prostor, mag. Andrej Vizjak, ki je izpostavil pogajanja, ki se obetajo na področju zakonodajnega svežnja. Program se je nadaljeval s predstavitvama Clare De La Torre, namestnice generalnega direktorja DG Climate Action pri Evropski Komisiji in Klausa Röhriga, koordinatorja za podnebne in energetske politike EU pri mednarodni mreži CAN Europe, ki sta se posvetu pridružila virtualno.

Okroglo mizo je s predstavitvijo rezultatov projekta LIFE Podnebna pot 2050 otvorila Andreja Urbančič s Centra za energetsko učinkovitost Instituta Jožef Stefan. Na okrogli mizi so sodelovali Breda Kutin (Zveza potrošnikov Slovenije), Stanislav Meglič (Ministrstvo za infrastrukturo), Zorana Komar (Ministrstvo za okolje in prostor), Marko Peterlin (IPoP – Inštitut za politike prostora) in Tomislav Tkalec (Focus, društvo za sonaraven razvoj). Moderiral jo je sodelavec Umanotere, Andrej Gnezda.

V razpravi so se sodelujoči osredotočili na vprašanje pravičnosti pri prehodu v podnebno nevtralnost in na družbene vidike predlaganih sprememb v sektorjih prometa, stavb in industrije.

 

Izjave govorcev lahko preberete v sporočilu za javnost

Fotografije najdete tukaj.

 

Ogledate si lahko tudi videoposnetke posameznih govorov in okrogle mize:

Andrej Vizjak >>>

Clara De La Torre >>>

Klaus Röhrig >>>

Andreja Urbančič >>>

Okrogla miza (udeleženci: Breda Kutin – Zveza potrošnikov Slovenije, Stanislav Meglič – Ministrstvo za infrastrukturo, Zorana Komar – Ministrstvo za okolje in prostor, Marko Peterlin – IPoP – Inštitut za politike prostora, Tomislav Tkalec – Focus, društvo za sonaraven razvoj) >>>