Potrebujemo boljši javni potniški promet, ne širše ljubljanske obvoznice

­­Koalicija za trajnostno prometno politiko se je v odzivu na Darsovo študijo, kjer so predstavljeni načrti za širitev avtocestnega obroča okrog Ljubljane in nekaterih vpadnic, zavzela za boljšo alternativo cestnemu prometu – urejen javni potniški promet.

Po naročilu družbe DARS je bila leta 2009 izdelana študija, ki načrtuje razširitev ljubljanskega avtocestnega obroča in njegovih priključnih avtocestnih krakov na 6 do 10 pasov ter preureditev večine vseh avtocestnih priključkov, vključno z rušitvijo nadvozov, nekaterih starih manj kot 15 let. Gre za velik državni projekt, vendar je študija doslej doživela predstavitve le v razmeroma ozki strokovni javnosti.

Koalicija za trajnostno prometno politiko predstavlja strokovni odziv na omenjeno študijo. Javnosti in politikom predlaga tudi ukrepe, s katerimi bi se lahko ljubljanska regija približala ciljem trajnostne mobilnosti in povečanju kakovosti bivanja. V Koaliciji za trajnostno prometno politiko zato pozivajo odločevalce, da se zatečejo k novi prometni paradigmi ter prekinejo vlaganja v ceste in spodbujanje rabe osebnega avtomobila. Obenem se obračajo tudi na javnost, naj se pridruži Koaliciji in zahteva okolju in zdravju prijaznejšo načrtovanje mobilnosti v Sloveniji.

Stališča Koalicije za trajnostno prometno politiko: »6 do 10-pasovni avtocestni obroč in razširitev mestnih vpadnic ali sodoben javni potniški promet.« (skrajšana verzija stališč tukaj)