Evropska komisija je 2. februarja predlagala vključitev plina in jedrske energije v taksonomijo trajnostnih naložb EU. Če bi te dejavnosti uvrstili med trajnostne naložbe, bi lahko na račun energetske učinkovitosti in obnovljivih virov plin in jedrska energija potencialno imela na voljo milijarde evrov “zelenega” financiranja. Za odločitev, da bi plinu in jedrski energiji podelili zeleno oznako, ni resnih, utemeljenih podnebnih, okoljskih ali gospodarskih razlogov. Ravno nasprotno, obstaja več znanstveno utemeljenih argumentov za njihovo izključitev iz zelene taksonomije EU.

Vojna v Ukrajini je taksonomijo EU postavila v povsem nov kontekst. Plin je postal glavni vir energetske negotovosti in inflacije. Geopolitična krhkost Evrope, ki temelji na njeni veliki odvisnosti od uvoza ruskih energentov, je zdaj očitna. Prehod Evrope na poceni in domače obnovljive vire energije je zato postal še bolj nujen. EU si ne more privoščiti, da bi sprejela taksonomijo, ki bi plin in jedrsko energijo postavila na isto raven kot obnovljive vire energije in v ta dva vira preusmerila milijarde evrov financiranja.

Evropski parlament lahko ta sramotni predlog zavrne, če 353 poslancev – večina celotnega parlamenta – na plenarnem glasovanju parlamenta v tednu od 4. do 7. julija glasuje PROTI. Poslancem evropskega parlamenta moramo pokazati, da ljudje v Evropi želimo, da zavrnejo tako zeleno zavajanje. Pridružite se nam in spodnje pismo pošljite svojim zastopnikom v evropskem parlamentu tudi vi.

Predlog pisma

Zadeva (predlog):
Energetska neodvisnost zdaj – Nehajte financirati fosilna goriva!

Vaše sporočilo (predlog):

Spoštovani_a poslanec_ka Evropskega parlamenta,

Globalne temperature – in računi za energijo – naraščajo. Zato je zaskrbljujoče, da želi Evropska komisija zadeve še poslabšati z “zeleno” oznako, ki bi jo pridala zemeljskemu plinu in jedrski energiji.

To bi odvrnilo milijarde evrov stran od obnovljivih virov energije in podaljšalo našo nevarno odvisnost od uvoza fosilnih goriv in urana. To bi bilo katastrofalno za podnebje in naravo, ki bolj kot kdaj koli prej potrebujeta našo pomoč.

Kot izvoljeni_a poslanec_ka v Evropskem parlamentu lahko to ustavite preden bo prepozno. Na prihajajočem glasovanju od 5. do 7. julija lahko zavrnete Dopolnilno delegirano uredbo o vzpostavitvi okvira za spodbujanje trajnostnih naložb, ki zemeljski plin in jedrsko energijo označuje kot trajnostna vira energije kljub vsem nasprotujočim znanstvenim dokazom.

Z glasovanjem proti delegirani uredbi boste zaščitili državljane in potrošnike pred zavajanjem ter podprli vlagatelje, ki želijo verodostojno oznako za trajnostne naložbe.

Zato vas prosim, da na prihodnjem glasovanju v Evropskem parlamentu zavrnete Dopolnilno delegirano uredbo.

To je zelo pomembno in upam, da boste upoštevali mojo prošnjo.

Lep pozdrav

 Umanotera razporejanje EU sredstev spremlja v okviru projekta “Towards a climate neutral EU: Efficient allocation of EU funds”.

The project is part of the European Climate Initiative (EUKI) of the German Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action (BMWK).