Razprava z ministroma: kakšen bo zeleni prehod? [VABILO]

Sprememba v vladni palači je prinesla številne zelene obljube. Pospešitev prehoda v nizkoogljično družbo je ena od prioritet nove vlade; že v predvolilni kampanji so se koalicijske stranke odločno zavzele, da bo okoljska kriza v središču vseh vladnih ukrepov.

 

Umanotera, Focus in PIC vabimo na okroglo mizo

Razprava z ministroma: Kakšen bo zeleni prehod?

V torek, 21. junija, med 16. 30 in 18.00 v Edvardu na Igriški ulici 5 v Ljubljani

 

Ministra za infrastrukturo mag. Bojana Kumra ter ministra za okolje in prostor Uroša Brežana bomo vprašali po njunih konkretnih načrtih in tudi po načelih, ki ju bodo vodila. Stranka Gibanje svoboda, od koder prihajata, je pred volitvami obljubljala celo “koalicijo s civilno družbo”, zato želimo sedaj, ko sta nosilca izvršne veje države, od izvedeti, kako bosta izvedla obljubljeno in kako bosta pri tem upoštevala stališča ter zahteve gibanja za podnebno pravičnost. S tem bomo kasneje tudi primerjali njuna dejanja v vlogi ministrov.

Kako bosta reševala napetosti med ozelenitvijo infrastrukture in naravovarstvenimi zahtevami? Bosta spodbujala oz. dovolila gradnjo hidroelektrarn? Kako bosta prometne tokove preusmerila s cest na železnice in druge oblike trajnostne mobilnosti? Kakšno vlogo bo imela skupnostna proizvodnja elektrike? Bosta dajala prednost kapitalu ali dejanskim potrebam družbe in narave: bomo v Sloveniji deležni tudi sprememb v logiki in družbenih odnosih, ki nas peljejo v podnebni zlom, ali bomo zgolj zamenjali energente? Bodo v tem mandatu storjeni kakšni konkretni koraki na področju prilagajanja podnebnim spremembam? Na svetu nismo sami – kakšna bo usoda ljudi na globalnem jugu in kaj vlada načrtuje glede tega?

Z vsemi temi vprašanji želimo odpreti vsebinsko razpravo, ki bo šla onkraj golega nasprotovanja prejšnji vladi in hkrati tudi onkraj golega ozelenjevanja. Prostor bo tudi za vprašanje udeleženk in udeležencev. Zahtevamo ambiciozen in družbeno pravičen zeleni prehod. Z novo vlado želimo odpreti javno razpravo, ki jo je obljubljala, od nje same in njenih dejanj pa bo odvisno, kako bo dialog med državnimi sekretarji in civilno družbo oz. političnimi gibanji potekal.

 

Dogodek organiziramo Umanotera, Focus in PIC v okviru projekta ClimACT – Climate action by European citizens delivers for development (CSO-LA/2020/415-561), ki ga financira Evropska unija. Vsebina dogodka je v domeni organizatorjev in v nobenem primeru ne predstavlja mnenja Evropske unije.