Skrajni čas za izstop iz ECT [video]

V Umanoteri smo v sodelovanju z organizacijo Corporate Europe Observatory pripravili video o spornem hidravličnem lomljenju, t. i. frackingu v Petišovcih. Video povzema dogajanja od pričetka izvajanja dotičnega projekta do odpora lokalnih prebivalcev in odločitve države, da je za projekt potrebno opraviti presojo vplivov na okolje. Toda britanska naftna in plinska družba Ascent Resources se je raje kot za okolju odgovorno poslovanje odločila, da bo Slovenijo zaradi odločitve, da je potrebno preveriti vplive frackinga na okolje, tožila na podlagi Pogodbe o energetski listini ali ECT. Ascent Resources je tako od Slovenije neuradno zahteval kar 120 milijonov EUR odškodnine.

Takšne (milo rečeno) absurdne tožbe omogoča ECT, zastarel mednarodni dokument iz devetdesetih let, ki postaja vse večja ovira na poti v podnebno nevtralnost. ECT namreč daje tujim vlagateljem v energetskem sektorju široka pooblastila, saj lahko le-ti na podlagi sporazuma države tožijo zaradi vladnih ukrepov, ki bi lahko negativno vplivali na njihov dobiček – vključno s podnebnimi politikami. Če podpisnica ECT sprejme zakonodajo ali kako drugače spremeni »pravila igre,« ki vplivajo na dobičke te naložbe, jo energetsko podjetje zato lahko toži na zasebnih sodiščih. Zahtevki potekajo zunaj obstoječih sodišč, na nepreglednih arbitražnih tri­bunalih, ki upoštevajo predvsem interese investitorjev. Države so tako prisiljene plačevati vrtoglave zneske energetskim velikanom, ki nas s svojim poslovanjem peljejo v podnebno krizo.

Edina rešitev je izstop iz podnebju nevarne ECT, saj bomo le tako lahko pravočasno opustili fosilna goriva in preprečili podnebni zlom, brez da bi morali plačati milijonske (in celo milijardne) zneske energetskim velikanom.

Zato podpišite peticijo in zahtevajte, da EU in njene članice izstopijo iz ECT!