Spreminjanje Zakona o ohranjanju narave po skrajšanem postopku je nesprejemljivo

Priča smo zaskrbljujočemu upadu biotske raznovrstnosti, ki je varnostna mreža življenja na Zemlji. Navkljub temu se vedno znova soočamo z nevarnimi težnjami po razgradnji naravovarstvene zakonodaje. V Umanoteri poudarjamo, da je spreminjanje Zakona o ohranjanju narave po skrajšanem postopku, brez javne razprave, sredi pandemije NEDOSTOJNO in NESPREJEMLJIVO. 

Čas epidemije zagotovo ni pravi čas za spreminjanje Zakona o ohranjanju narave. Narava je naše skupno dobro in kot taka ne sme biti predmet kratkoročnih gospodarskih interesov. Ljudje smo del narave in od nje tudi odvisni. Naučiti se moramo ceniti naravo zaradi nje same, ter se hkrati zavedati vseh koristi, ki nam jih ponuja.  

Če želimo ohraniti naravo in živeti v okviru njenih sposobnosti obnavljanja (ter si na tak način zagotoviti lastno prihodnost), bo potrebno spremeniti trenutno prevladujoče ekonomske modele in sisteme ter s tem povezano miselnost in ravnanje. Narava nima glasu, da bi se branila sama, zato jo v uradnih postopkih v našem skupnem interesu zastopajo naravovarstvene organizacije. Zato apeliramo na poslance Državnega zbora, da v torek, 12.5.2020, glasujejo proti sprejetju amandmaja na Zakon o ohranjanju narave.