Svetovnemu prvenstvu v Planici ob rob: večina pričakuje ukrepe, vključno s športniki

Ljubljana, 20. 2. 2023 – Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v dolini pod Poncami predstavlja izjemen dogodek z vrhunskimi dosežki športnikov, ki se bo odvijal v naravnem okolju ene najlepših dolin naše države. Velika nacionalna in mednarodna pozornost ponujata odlično priložnost, da se hkrati  opozori tudi na pereče okoljske izzive. Čeprav bodo od 21. februarja do 5. marca prizorišče zavzeli športniki, bo tema trajnostnosti ostala prisotna. Kako to?

  • Ker aktivni športniki pričakujejo ukrepe. Globalno segrevanje ogroža smučarske tekme po vsem svetu. Po drugi strani pa ti dogodki – z velikimi emisijami toplogrednih plinov (TGP) – sami prispevajo k podnebnim spremembam. Številni profesionalni smučarji krovno smučarsko zvezo FIS pozivajo, naj se spopade z novimi podnebnimi razmerami in zmanjša lastni odtis. Odprto pismo “Naš šport je ogrožen”, ki od FIS zahteva več ukrepanja, je sopodpisalo več kot 400 športnikov. Doslej se je pod pismo podpisalo malo nordijskih smučarjev in skakalcev ter le nekaj Slovencev. Se bo med svetovnim prvenstvom v Planici to spremenilo?
  • Ker je Planica 2023 uvedla več trajnostnih ukrepov. Največji podnebni vpliv Planice 2023 bo imelo več deset tisoč športnikov, trenerjev, novinarjev in nenazadnje obiskovalcev, ki bodo pripotovali v Planico in s tem povzročili emisije TGP. Da bi zmanjšali ta vpliv, lahko obiskovalci Planice brezplačno uporabljajo javni prevoz do Planice, ki vključuje vlake iz vseh koncev države do Jesenic, krožni prevoz z avtobusom do Kranjske Gore in naprej do Planice. Koliko jih bo to izkoristilo?
  • Ker mega-dogodkov, kot je ta, ni mogoče izpeljati brez vplivov na okolje. Ob obisku športnih objektov v Planici nekaj dni pred začetkom prvenstva postane takoj jasno, da takšnega dogodka ni mogoče izvesti brez vplivov na okolje. Ogromne začasne stadione, šotore, zabojnike, medijske tovornjake, ograje in nenazadnje začasna parkirišča … Vse to je treba umestiti v občutljivo naravno okolje. Napake organizatorjev in občine pri načrtovanju in gradnji začasnih parkirišč v okolici Planice so bile že predmet javne debate. Škoda je narejena in občutljiva zemljišča bo treba čim bolje strokovno obnoviti, takoj ko bodo vremenske razmere to dopuščale. Bodo organizatorji držali obljubo?
  • Ker bo 1. marca v Planici strokovni posvet o trajnostnih dogodkih. Umanotera in FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju vabita na ekskurzijo s strokovnim posvetom o trajnostnih dogodkih, ki se bo odvila 1. marca. Mediji ste na dogodku toplo dobrodošli. Udeležba na ekskurziji je brezplačna in vključuje avtobusni prevoz iz Ljubljane ter dostop do VIP prostora in športnih dogodkov. Obvezne prijave tukaj.

Gradivo:

 

Ekskurzijo soorganizira Umanotera v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.