Upor paradižnikov! [spletna soba pobega o podnebju in zdravju prijaznejši hrani]

V Umanoteri smo v sodelovanju s partnersko organizacijo Fundesplai pripravili digitalno sobo pobega Upor paradižnikov, z igranjem katere se lahko mladi na igriv način spoznavajo z bolj zdravo in trajnostno hrano. Pridružite se nam pri iskanju rešitve spora, ki so ga “zakuhale” naše netrajnostne prehranjevalne navade!

Zgodba upora paradižnikov

Začel se je upor. Živila so se naveličala, da jih ponižujemo zaradi naših nezdravih prehranjevalnih navad, ki izjemno škodljivo vplivajo na stanje planeta. Poleg tega se po spletu širi toliko memov o paradižnikih, da ti ne vedo več, kaj bi naredili, da bi se umaknili iz oči javnosti. Posledica vsega tega je val nezadovoljstva med paradižniki. V zadnjem tednu so druge vrste živil, kot so sadje, zelenjava, oreščki, semena, žita in stročnice, v našem mestu organizirale deset demonstracij, na katerih so izrazila podporo paradižnikom ter obljubile, da ne bodo prenehale, dokler ta problem ne bo rešen.

V spletni igri morajo igralci_ke razrešiti spor in ponovno vzpostaviti ravnovesje v prehranskem sistemu – s pripravo manifesta z argumenti, s katerimi se človeštvo zaveže k bolj trajnostnemu načinu proizvodnje in porabe hrane. Manifest tekom igre nastaja z reševanjem različnih testov in ugank.

 

Komu je igra namenjena?

Digitalna soba pobega je namenjena mladostnikom, starim od 13 do 16 let. Igra se lahko posamično ali v skupinah po 3 do 4 osebe. Igra traja približno eno uro.

Glavni cilji igre

  • Tekom igre je potrebno poiskati 7 argumentov, ki jih lahko vključimo v manifest ter tako pomagamo človeštvu skleniti mir s paradižniki in drugimi živili ter prispevamo k bolj trajnostnemu načinu proizvodnje in porabe hrane z okoljskega in družbenega vidika.
  • Pripraviti manifest, ki bo omogočil ponovno vzpostavitev ravnovesja prehranskega sistema na podlagi zadnjih znanstvenih spoznanj.
  • Ekipno sodelovanje, če se igra v skupini.
  • Razumeti povezavo med obravnavanimi koncepti v igri ter med našimi vsakodnevnimi navadami.