URA ZA ZEMLJO 2009

Ura za Zemljo je v nekaj letih prerasla iz lokalnega v globalni dogodek, ki ga s simbolno gesto podpira vedno več ljudi. Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, ustanova, je lani v svojem pozivu k udeležbi na tem globalnem dogodku naletela na odličen odziv posameznic, posameznikov, nekaterih občin in medijev.

V letošnjem letu pa smo se odločili za nekoliko drugačno sporočilo.

Menimo, da smo mnogi ozaveščeni posamezniki in posameznice, po svojih najboljših močeh naredili za Zemljo že veliko. Zdaj pa je napočil čas, da svoje delo opravijo tisti, ki smo jih izvolili, da vodijo našo državo. Podnebna kriza je pred vrati in Umanotera konkretne korake in odgovore pričakuje predvsem od slovenske politike. Tudi letos je Umanotera dala svoj glas Zemlji s tem, da je simbolično podprla Uro za Zemljo 2009 na spletni strani dogodka (http://www.earthhour.org), a ne delajmo si utvar – ljudje potrebujemo politični, zakonodajni in davčni okvir, da spremenimo svoje navade v obsegu, kot ga zahteva podnebni izziv.

Ura za Zemljo ni le 60 minut dobre volje posameznikov in posameznic, temveč je ura, ki nevzdržno hitro odšteva čas, ki nam je še preostal za pravočasno soočanje s podnebno krizo. Pričakujemo, da to tiktakanje, kot tudi vedno glasnejše pozive celotne družbe, sliši tudi Vlada Republike Slovenije, premier Borut Pahor in vsi izvoljeni predstavniki v našem parlamentu. Gospodarska kriza naj ne bo izgovor za nadaljnje odlašanje, temveč priložnost, da gospodarstvo oživljamo prav s potrebno »tretjo industrijsko revolucijo«.