Ves svet zahteva čisto energijo do leta 2050

Ljubljana, 18. 9. 2014 – Pred srečanjem svetovnih voditeljev za pripravo mednarodnega sporazuma o podnebnih spremembah 23. septembra v New Yorku ves svet s spletno peticijo in protesti poziva voditelje, naj z zavezo za prehod na 100 % čisto energijo do leta 2050 preprečijo katastrofalne posledice dviga globalne temperature. Na največjo civilnodružbeno mobilizacijo za podnebno akcijo v zgodovini človeštva opozarja tudi slovenska spletna skupnost za aktivno državljanstvo Tretji člen, protesti v podporo pozivu pa bodo v nedeljo, 21. septembra, v Ljubljani in Mariboru.

»Peticija in protesti so največja priložnost do zdaj za prevlado nad interesi industrije fosilnih energentov, ki svet že 20 let odvračajo od akcije z zvijačami skepticizma, zanikanja in zavlačevanja. Tokrat moramo biti res tako številčni in glasni, da bomo povrnili upanje in politično voljo za reševanje podnebne krize. In da nam čez nekaj let ne bo žal, da nismo za skupno zmago prispevali niti svojega klika,« je ob tem povedala Vida Ogorelec, direktorica Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj, ki koordinira Tretji člen.

Srečanje 23. septembra v New Yorku pod okriljem generalnega sekretarja OZN Ban Ki Moona bo letošnji najpomembnejši dogodek na poti k zavezujočemu mednarodnemu dogovoru o omejevanju izpustov toplogrednih plinov, ki naj bi bil sprejet v Parizu konec 2015.  Globalna spletna skupnost Avaaz napoveduje največjo peticijo v zgodovini in jasno sporočilo voditeljem, da državljani pričakujemo njihovo odločno akcijo. Trenutno šteje spletna peticija dobrih 1.800.000 podpisov, a številka iz sekunde v sekundo narašča.

Podpisniki s peticijo voditelje pozivajo, naj globalno segrevanje ozračja z ničnimi emisijami ohranijo pod kritično mejo otoplitve za 2 stopinji Celzija. To bodo lahko dosegli le z uresničljivo globalno, nacionalno in lokalno zavezo k uvedbi 100-odstotno čiste energije do leta 2050. Poleg tega Avaaz poziva k protestom: ti bodo v Sloveniji to nedeljo, 21. septembra, ob 16h na Prešernovem trgu v Ljubljani in ob 19h v Mariboru.

Spletna stran Avaazove peticije:
https://secure.avaaz.org/en/100_clean_final/

Spletna stran ljubljanskega protesta:
https://secure.avaaz.org/en/event/climate/Peoples_Climate_March_Ljubljana

Spletna stran mariborskega protesta:
https://secure.avaaz.org/en/event/climate/Zeleno_drevo_moje_zdravje