VESELA NOVICA: VOLITVOMAT JE TU! [SPOROČILO ZA JAVNOST]

Danes smo na novinarski konferenci predstavili prihajajoče aktivnosti iniciative Glas ljudstva v predvolilnem času in novo orodje za volivke in volivce Volitvomat, s katerim želimo prispevati k čim boljši informiranosti pred volitvami. 

Ker je demokracija resnično demokratična le, če pri odločanju sodeluje kar največ ljudi, si Glas ljudstva prizadeva letos doseči rekordno volilno udeležbo ter v središče predvolilnega časa umestiti vsebinsko razpravo o demokratični, zeleni in pravični družbi. Politiko želimo vrniti nazaj v roke ljudem in s tem krepiti demokracijo. 

Da se bodo volivke in volivci lažje odločili, komu zaupati svoj pomemben glas na volitvah, smo pripravili preprosto spletno orodje: VOLITVOMAT. Odgovori političnih strank na zahteve Glas ljudstva so namreč pokazali, da imajo politične stranke zelo različne programske usmeritve. Zato smo prepričani, da imamo volivci v široki paleti strank, ki bodo sodelovale na državnozborskih volitvah, izbiro in da vsak lahko najde tisto, ki mu je vrednotno blizu. Želimo razbiti mit, da so vsi isti. A naš glas šteje samo, če ga na volitvah oddamo! 

Posebej bomo k volilni udeležbi nagovarjali tudi tiste, ki bodo letos lahko glasovali prvič: mlade volivke in volivce.  V sodelovanju z mladinskimi organizacijami pripravljamo zanje dogodek Volitve? A to se še hod’? , ki se bo odvil 23. marca v Hiši Evropske unije. Skupaj z njimi bomo razpravljali o pomenu volilne udeležbe ter razbijali mite o volitvah. Vse mlade in mlade po srcu bomo dodatno povabili še na Predvolilno rolanje 15. aprila v Cukrarno.

To soboto se prvič odpravljamo v mesta in na trge po celi Sloveniji, kjer bomo spodbujali ljudi, naj se udeležijo volitev in tam glasujejo informirano ter na podlagi vsebine. V 12 krajih po celi Sloveniji bomo organizirali Potujoči festival demokracije. Na festivalu ‘Mi bomo odločali: Gremo volit!’ bomo z raznolikimi aktivnostmi v središčih slovenskih mest opozarjali na pomen volilne udeležbe, predstavljali Volitvomat, kaj pojedli, poslušali glasbo, se pogovarjali o pomenu volitev, sodelovali v razpravi o pomenu demokracije in še kaj. 

To soboto pričenjamo s Potujočim festivalom demokracije: »MI BOMO ODLOČALI: GREMO VOLIT!« . V 12 krajih po Sloveniji bomo spodbujali množično in vsebinsko dobro informirano udeležbo na volitvah. Z raznolikimi, resnimi in zabavnimi aktivnostmi bomo v središčih mest opozarjali na velik pomen množične volilne udeležbe, predstavili bomo, kako deluje Volitvomat, se pogovarjali o demokraciji, pri tem pa kaj dobrega pojedli, se družili, poslušali glasbo in še kaj.

Obiskali bomo:

19. marec

  • CELJE – 10:00 – 13:00 – pred občino (Trg Celjskih knezov)
  • SLO. KONJICE – 15:00 – 18:00 – tržnica

26. marec

  • BREŽICE – 10:00 – 13:00 – tržnica
  • TRBOVLJE – 15:00 – 18:00 – pred Delavskim domom

27. marec

  • NOVO MESTO – 14:00 – 17:00 – Glavni trg

2. april

  • KRANJ – 10:00 – 13:00 – Glavni trg
  • JESENICE – 15:00 – 18:00 – pred gledališčem Toneta Čufarja

9. april

  • IZOLA – 10:00 – 13:00 – Lonka
  • POSTOJNA – 15:00 – 18:00 – Titov trg

16. april

  • PTUJ – 10:00 – 13:00 – tržnica
  • MARIBOR – 15:00 – 15:00 – Trg svobode

22. april

  • LJUBLJANA – 19:00 – Trg Republike

 

Za kakršnakoli vprašanja smo na voljo.

 

Iniciativa Glas ljudstva združuje več kot 100 civilnodružbenih organizacij ter več tisoč posameznic in posameznikov z vseh družbenih področij in iz celotne Slovenije. Več na www.https://glas-ljudstva.si/

 

Avtor prikazne slike: Janez Zalaznik