Preprečevanje in zmanjševanje odpadkov

Smeti-naslovka_zmanjsanaAlbin Keuc

Umanotera, 2005

V okviru projekta “Noben odpadek, ni dober odpadek“ je nastala publikacija, ki Vladi priporoča ukrepe za preprečevanje in zmanjševanje odpadkov. Priporočila lahko preberete v poglavju Povzetek.

Politika Evropske unije je v preteklih skoraj štirih desetletjih na področju odpadkov od urejanja pravnega statusa, predpisovanja standardov ravnanja in uvajanja mehanizmov nadzora, prestrezanja onesnaževanja in identificiranja prednostnih skupin odpadkov prispela do prelomnice.

Trendov rasti količin odpadkov in povečevanja materialne ekstenzivnosti gospodarstva EU ji še ni uspelo usmeriti v učinkovito preprečevanje in zmanjševanje nastajanja odpadkov ter zapiranja snovnih tokov na ravni celotne družbe. Republika Slovenija je na tem področju v dvojnem zaostanku. V zadnjih dvajsetih letih so se količine komunalnih odpadkov skoraj potrojile. Rasti količin odpadkov niso spremljali načrtni in premišljeni ukrepi. Razvojnega zaostanka, povzročenega s preteklo pravno neurejenostjo in šibkimi ekonomskimi spodbudami, težkimi bremeni v obliki neurejenih odlagališč ter odsotnosti osnovne infrastrukture za ločevanje, zbiranje, ponovno uporabo in snovno predelavo odpadkov, se ne da odpraviti čez noč. Vendar to še ne pomeni, da je trenutna smer politike o odpadkih pravilna.

Brezplačno tiskano publikacijo lahko dobite na sedežu Umanotere, na Trubarjevi 50. Glede na to, da smo nevladna organizacija, nam strošek poštnine predstavlja precejšnje breme, vas zato vljudno prosimo, da publikacijo osebno prevzamete na Trubarjevi 50 med 9. in 16. uro. Priporočamo vam predhodno najavo na telefonsko številko:  01/439-71-00  01/439-71-00 . V primeru, da niste pogosto v Ljubljani, vam lahko publikacijo pošljemo tudi po pošti in svojo željo sporočite na info@umanotera.org.

Preprečevanje in zmanjševanje odpadkov (pdf)