Brošura Dresnikov zvezek

V okviru skupnostne delovne akcije Dresnikove igre smo izdali brošuro Dresnikov zvezek.

Dresnikove igre, ki smo jih izvajali v letu 2015, so bile večkraten okoljevarstven dogodek, namenjen izobraževanju o strategijah odstranjevanja ter odlaganja japonskega dresnika, možnih uporabah rastline v vsakdanjem življenju ter ustvarjanju novih povezav med prebivalci lokalne skupnosti in ostalo zainteresirano publiko.

 

Priročnik Nova destinacija: odgovornost – Nabor idej za lokalne skupnosti, podjetja in posameznike

Odgovorni turizem je okolju in ljudem prijaznejši odgovor na izzive sodobnega množičnega turizma. Je najboljša izbira vsakega posameznika, ki želi svoje potovanje doživeti v neposrednem stiku z domačini ter v spoštovanju njihovih vrednost in lokalnega okolja. Umanotera je v partnerstvu z društvom Humanitas in burkinafaškim društvom Kafuli v okviru projekta Do trajnostnega razvoja preko odgovornega turizma in pravično-trgovinskega povezovanja v Burkina Fasu pričela delovati na področju odgovornega turizma.

Izdani priročnik odgovarja na vprašanje: “Kako delovati skladno z načeli pravične trgovine in odgovornega turizma?”

Obisk v naravi – Kodeks obnašanja v naravi v Sloveniji

Zloženka Obisk v naravi (september 2018) predstavlja kodeks obnašanja v naravi v Sloveniji. Smernice temeljijo na že uveljavljenem, a ne zapisanem konsenzu slovenske družbe in je neke vrste dogovor med lastniki zemlje, vzgojnimi organizacijami, ki svoje dejavnosti izvajajo v naravi, ostalo civilno družbo in pristojnimi institucijami. Cilj kodeksa je bolje informirati obiskovalce narave ter turiste, kako se v Sloveniji obnašamo v naravi.

 

Ocena izvajanja Nature 2000 v EU25

natura_2000___logoWWF, 2006

Poročilo organizacije WWF “Natura 2000 in Europa, Implementation status of the Habitats Directive in the EU-25 Member States, Bulgaria, Romania, Croatia and Turkey”

Read more

Življenje na zavarovanih območjih

zavarovana%20obmBarbara Skaberne, urednica

Umanotera, 2005

Posvet z naslovom Življenje na zavarovanih območjih je potekal 17. decembra 2004, v dvorani Državnega sveta RS v Ljubljani. Organizirali so ga sodelavci Državnega sveta RS, Umanotere ter Kulturnega društva Naša Slovenija – Slovenia Nostra. Namen posveta je bil spodbuditi razmislek in dialog o vlogi in pomenu zavarovanih območij ter ohranjanju naravne in kulturne dediščine za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti.

Read more